Mejla

Wolfgang Hansson

Nu inleds kampen: Vem har bäst chans att slå Trump?

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Demokraterna står inför ett val som är lika avgörande som svårt.

Vilken typ av kandidat är bäst lämpad att besegra Donald Trump 2020?

Ett rekordstort antal individer känner sig kallade.

I natt inleds debatterna där demokraternas kandidater ställs mot varandra. Hela 20 kandidater tror att just de är rätt person. Det är löjeväckande många.

Så många att när kandidaterna ska debattera mot varandra så måste de delas upp i två grupper under två på varandra följande dagar för att alla de som uppfyller debattkraven ska kunna vara med.

Det blir nästan lite komiskt.

Att de är så många beror på främst tre orsaker.

1. Donald Trump är en osedvanligt impopulär president bland demokratiska väljare. Många anser att han rent av är en fara för landet och för världen. Många vill vara den som besegrar Trump. Bara att ta en plats i det stora fältet garanterar en viss uppmärksamhet.

2. Det finns ingen självklar kandidat. Ingen som står på tur som Hillary Clinton gjorde 2016. Eller ett stjärnskott som Obama 2008. Chansen att bli nominerad är därför ovanligt stor.

Inte kommit över Hillaryförlust

3. Antalet människor som är beredda att donera till presumtiva presidentkandidater har vuxit kraftigt. Det gäller både allmänheten som ger mindre summor och företag och affärsmän som ger stora bidrag. Många kandidater kan därför få ihop tillräckligt med pengar för att åtminstone i ett inledningsskede finansiera sin kandidatur. Tar pengarna slut är det adjöss om man inte som kandidat sitter på en stor privat förmögenhet, som exempelvis Trump gjorde 2016.

Demokratiska partiet har fortfarande inte kommit över Hillary Clintons förslut mot Trump. Partiet är splittrat där en efter amerikanska förhållanden extrem vänsterfalang har stark medvind. Framförallt personifierad av nyblivna kongresskvinnan Alexandra Ocacio-Cortez från New York, som dock inte är kandidat. Med sina 29 år har hon mer rollen som påläggskalv och påtryckare.

Men är det verkligen en socialist som kan slå Trump i ett land där ordet fortfarande har negativ klang i breda lager?

Flera favoriter

Demokraterna ska debattera med varandra en gång i månaden fram till att primärvalen drar igång i februari. Vid det laget återstår förmodligen högst ett dussin kandidater eller så. Redan det är alldeles för många och riskerar att leda till att stödet splittras upp på många kandidater långt in i primärvalen i stället för att tidigt utkristallisera ett antal toppkandidater.

Redan nu finns ett antal favoriter men om det verkligen är dessa som ligger bäst till när primärvalen drar igång är inte säkert.

Största favoriten är tidigare senatorn och förre vicepresidenten Joe Biden. En mittenkandidat som har tillräcklig pondus och erfarenhet för att utgöra ett hot mot Trump. Men Bidén är redan 76 år. Rollen som ledare gör också att han kommer att vara jagad av övriga fältet och är den som har mest att förlora på debatterna.

Vermontsenatorn Bernie Sanders gav Hillary Clinton en rejäl match om nomineringen 2016. Trots sina 77 år ställer han upp igen. Han står till vänster men är också den typ av anti-etablissemangskandidat som kan attrahera Trumpväljare.

Trumpdödare

Elizabeth Warren har försökt bli nominerad ett antal gånger tidigare. Hon har tidigare ansetts vara för vänster. Men i det nya politiska landskapet har hon plötsligt fått medvind.

Ingen av de tre känns dock som en given Trumpdödare.

Demokraternas kan hoppas att någon av de mindre kända kandidaterna som senatorn Kamala Harris, förre kongressmannen Beto O´Rourke eller borgmästaren Pete Buttigieg från South Bend, Indiana ska växa fram till ett potentiellt hot mot presidenten.

Publicerad: