Wolfgang Hansson

Trump vann – kan fortsätta mörka sin privatekonomi

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

President Trump klagar åter över häxjakt men jag är övertygad om att han i själva verket är mycket nöjd.

Han slipper redovisa sin privatekonomi för det amerikanska folket före valet.

I många medier framställdes det i går som att Donald Trump lidit en svår förlust när Högsta domstolen slog fast att inte ens en president står över lagen. Därför har en åklagare i New York rätt att få ut Trumps deklarationer. Åklagaren granskar bland annat i fall Trump personligen betalat porrstjärnan Stormy Daniels för att hålla tyst om deras affär.

Men - och det är här det viktiga kommer in - HD säger också att Trump har rätt att överklaga ett sådant beslut.

I klartext betyder det ytterligare månader och sannolikt år av malande i domstolarna innan någon ens kan få en skymt av Trumps deklarationer. Detta är precis det presidenten velat uppnå med sin förhalningstaktik.

Detsamma gäller HD:s utslag när det gäller kongressens rätt att få ta del av och offentliggöra Trumps deklarationer. HD skickar tillbaks saken till de lägre domstolarna för nya överväganden. Det vill säga flera år av prövningar innan det ens kan bli tal om att presidentens deklarationer blir offentliga.

Donald Trump.
Donald Trump.

Donald Trump vill av anledningar som vi ännu inte känner till, absolut inte offentliggöra sina deklarationer. Helst inte alls men framförallt inte före valet den 3 november.
Detta trots att han i valrörelsen 2016 lovade att lämna ut dem.

Hur detta skulle kunna vara en häxjakt mot presidenten är en gåta eftersom varje amerikansk president sedan 1976 har lämnat ut dina deklarationer. Även om det inte finns en tvingande lag så har det blivit kutym för varje presidentkandidat att öppet redovisa sin privatekonomi för det amerikanska folket.

Bröt löfte

Att Trump trots sina löften så hårdnackat vägrar har fått både journalister och allmänhet att undra om han har något att dölja.

Är det så att det av Trumps deklarationer framgår att han fått stora lån av ryska banker och att Putin därför har en hållhake på honom?

Finns det andra uppgifter som kan vara skadliga eller pinsamma för presidenten?

Exempelvis att han betalar väldigt lite skatt eller inte alls är så rik som han påstår?

Så länge Trump vägrar offentliggöra sina deklarationer går frågetecknen inte att räta ut.

Om deklarationerna inte innehåller någon skadlig, känslig eller pinsam information vore det mer smärtfritt för Trump att redovisa dem som alla andra presidenter. Då skulle frågan försvinna från dagordningen.

I nuläget slipper Trump visserligen att visa upp sin ekonomi före valet men frågan kommer inte att försvinna. Utmanaren Joe Biden kommer under valrörelsen att insinuera att Trump har något att dölja. Vilket i teorin kan skada Trumps chanser till återval.

Står inte över lagen

Efter presidentvalet, när domstolarnas kvarnar malt färdigt, kan Trump tvingas lämna ut pappren. Har han då blivit omvald spelar det ingen roll i bemärkelsen att han inte behöver tänka på nästa val där han ju inte får ställa upp. Däremot kan det fläcka hans sista år vid makten och hans eftermäle om för honom skadlig information kommer fram.

Men även om Trump är vinnare i det korta perspektivet så är det amerikanska rättssystemet en vinnare i det långa perspektivet.

HD:s beslut innebär att ingen president står över lagen. Trump har hävdat att han har absolut immunitet mot åtal. Det säger HD att han inte har lika lite som Bill Clinton eller Richard Nixon hade det.

En intressant detalj är att HD:s beslut var nästan enhälligt, röstsiffrorna 7-2. Båda de konservativa domare som Trump utnämnt, Brent Kavanaugh och Neil Gorsuch röstade med majoriteten.

En besvikelse för Trump som ser deras tillsättning som en av sina största framgångar.

Publisert:

LÄS VIDARE