Mejla

Lena Mellin

Därför vill Kristersson inte ha SD i regeringen

Frågetecken för både Åkesson och Pehrson

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Bilden av Ulf Kristerssons regering blir allt tydligare.

Två partier är självklara - hans eget och KD.

Ett parti är tveksamt - L.

Sverigedemokraterna får inte vara med.

Moderatledaren Ulf Kristersson presenterades som ”Sveriges näste statsminister” när han gick upp i talarstolen för årets Almedalstal.

Kanske blir det så, kanske inte. Just nu är marginalerna inte på högeroppositionens sida. Men det kan ändra sig under de två månader som återstår till valdagen.

Solklart är däremot att Ulf Kristersson har sitt regeringsalternativ någorlunda klart. I alla fall på ritbordet.

Kärnan kommer att bestå av Moderaterna och Kristdemokraterna.

– Vi har samarbetat i regeringsställning och i opposition i 18 år, säger Ulf Kristersson.

Liberalerna kanske får vara med. Avgörande är om nye partiledaren Johan Pehrson kan ”leverera alla sina mandat” som en källa uttrycker det. Det vill säga håller ihop partiets båda falanger, både dem som är för ett SD-samarbete och de som är emot.

Enligt Moderaterna måste en del misshälligheter mellan Liberalerna och SD också klaras ut innan L kan vara aktuell för regeringsmedverkan.

Ett av de fyra partierna i högeroppositionen kommer däremot inte finnas med i en regering ledd av Ulf Kristersson. Det är Sverigedemokraterna.

Tidigare har Kristerssons invändning mot dem handlat om att deras utrikes- och säkerhetspolitik inte rimmar med Moderaternas. Och det måste den göra eftersom regeringen fattar kollektiva beslut.

Men nu är argumentet att SD aldrig suttit i en regering. Som var och en förstår är det ett svepskäl. Vad det egentligen handlar om är att Kristersson inte är säker på att SD heller kan leverera.

Därför vill han bygga samarbetet steg för steg. Och börja med ett utvecklat samarbete om statsbudgeten. Man får förutsätta att SD där får ett så stort genomslag för sin politik att de accepterar att inte ingå i regeringen.

I sitt Almedalstal skissade Ulf Kristersson också på vad hans regering ska göra - om han får sin eftertraktade statsministerstol i Rosenbad.

• Skattestopp. Ett hushåll ska ha samma skattekvot i slutet av nästa mandatperiod som i dag. Kristersson lovar alltså få eller inga skattehöjningar och få skattesänkningar.

Men två sänkningar kommer han att genomföra, om han får chansen. På ISK-sparande och på på löneinkomster för dem som tjänar minst.

M-ledaren sade att under de åtta år som Socialdemokraterna nu lett regeringen har skatten för en familj med två vuxna och två barn höjts med 18 000 konor.

Han fick det att låta som något rysansvärt. Men är det verkligen det?

Under den här perioden har reallönerna ökat kraftigt. Det skulle alltså förvåna om den andel av sin inkomst som familjen i M-exemplet betalar i skatt ökat under den här tiden. Den borde. ha minskat.

• Plånboksval. Kristersson slog fast att valet i höst blir ett plånboksval. Han gav dock inga fler konkreta exempel än skatterna.

Rivstart för brottsbekämpning. Under de första hundra dagarna sedan Ulf Kristerssons regering installerat sig ska en skur av förslag presenteras för riksdagen för att minska den grova brottsligheten.

– Det blir både hårda och mjuka förslag, försäkrar Ulf Kristersson.

• Tjänstemannaansvaret ska återinföras. Ulf Kristersson hävdar att ingen tar ansvar för den offentliga sektorns misslyckanden. Han exemplifierade bland annat med det halvårslånga köandet för att få pass, timmarna för att få gå igenom säkerhetskontrollen på Arlanda och de eviga tågförseningarna.

Därför vill han återinföra tjänstemannaansvaret, det vill säga straffansvar för betydligt fler förseelser än i dag som görs i tjänsten. Det togs bort 1976.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Kristersson lovar skattesänkningar om han vinner valet

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2022

Lena Mellin

Ulf Kristersson

Moderaterna

Almedalsveckan