Lena Mellin

Pehrson kan rädda Liberalerna

Förtroendet ökar i Aftonbladet/Demoskop

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Han fick fem månader på sig att rädda Liberalerna kvar i riksdagen.

Möjligen kan nye partiledaren Johan Pehrson lyckas.

Förtroendet för honom är redan högre än för företrädaren enligt Aftonbladet/Demoskop.

I början av april kastade Nyamko Sabuni in handduken. Med omedelbar verkan slutade hon som partiledare för Liberalerna och tog partisekreteraren med sig.

In kallades den vice partiledaren och gruppledaren i riksdagen, partiveteranen Johan Pehrson. Han fick fem månader på sig att rädda Liberalerna kvar som riksdagsparti.

PLUS: Överlevde tsunamin – nu ska han rädda Liberalerna

Kanske kan han lyckas. Förtroendet för honom är i alla händelser högre än för företrädaren Sabuni enligt den nya mätningen av förtroendet för partiledarna från Aftonbladet/Demoskop. Det är den första efter partiledarskiftet i Liberalerna.

Johan Pehrson, partiledare för Liberalerna.
Johan Pehrson, partiledare för Liberalerna.

Av samtliga väljare har 15 procent stort eller ganska stort förtroende för Pehrson. Sista siffran för Sabuni var tolv.

Bland kvinnliga, manliga och väljare under 30 år ser Johan Pehrsons triss ut så här: 13, 16 och 16 procent. Sabunis motsvarighet var 11, 13 och åtta..

Men den verkliga ljuspunkten för Johan Pehrson handlar om hur många som helt saknar förtroende för honom. Det är 37 procent, en siffra som kan förefalla väldigt hög. Men det är den inte.

Magdalena Andersson är den partiledare som svenska folket har allra högst förtroende för. Men trots det saknar 31 procent helt förtroende för henne. En siffra som ligger överraskande nära Pehrsons.

För Nyamko Sabuni saknade 69 procent helt förtroende. Det innebär att sju av tio, en bred majoritet, av väljarna inte var beredda att lyssna på henne. För Johan Pehrson är tröskeln alltså betydligt lägre vilket i förlängningen ökar Liberalernas chanser i valet.

Så över till den kompletta partiledarligan.

Magdalena Andersson, statsminister.
Magdalena Andersson, statsminister.

Magdalena Andersson (S). 54 procent. - 1 %

S-ledaren är fortsatt den partiledare som svenska folket har högst förtroende för. Det har hon varit sedan hon valdes till sitt partis ordförande i november.

Minst hälften av alla har stort eller ganska stort förtroende för henne. Det gäller kvinnor, män och den yngsta väljargruppen, dem som inte fyllt 30 år.

Notabelt är Anderssons starka uppbackning bland kvinnor. 57 procent av dem har stort eller mycket stort förtroende för henne. Noteringen för tvåan på listan, M-ledaren Ulf Kristersson är 37 procent. Det ger en fingervisning om hur viktig ”Magda” är för sitt parti i valet. Majoritet en av Socialdemokraternas väljare är kvinnor.

Ulf Kristersson (M) 41 procent. - 2%

Förtroendet för M-ledaren är som vanligt högre bland män än bland kvinnor.

En varningssignal för Kristersson kan vara att han delar andraplatsen bland manliga väljare med SD:s Jimmie Åkesson. De slåss delvis om samma väljare. Vem avgår med segern?

Ebba Busch (KD) 38 procent. + 2 %

Förtroendet för KD-ledaren ligger fortsatt på en hög nivå med tanke på att hon företräder ett av riksdagens minsta partier. Men det är en bit kvar till toppnivåerna för husaffären med Esbjörn, 82.

Fortfarande har män högre förtroende för Busch än kvinnor.

Jimmie Åkesson (SD). 38 procent. + 2 %

Tvåa bland männen, femma bland kvinnorna. Ungefär så ser det ut och så brukar det vara.

Men den tid då Åkesson gick hem hos de yngsta väljarna är sedan länge förbi. I dag är det 29 procent av väljarna under 30 som har stort eller ganska stort förtroende för honom, nio procentenheter lägre än före hela väljarkollektivet.

Nooshi Dadgostar (V). 29 procent. + 3 %

Lite anmärkningsvärt är att den yngsta väljargruppen, de under 30, inte har större förtroende för V-ledaren än väljarna i allmänhet. Så brukar det inte vara.

Få, mindre än en tredjedel av väljarna, saknar förtroende för Dadgostar. Det är en överraskande låg siffra. Var nöjd, Nooshi.

Annie Lööf (C) 19 procent. - 3 %

C-ledaren är verkligen en partiledare som det råder delade meningar om. 19 procent har stort eller ganska stort förtroende för henne, 63 procent saknar det helt.

Det är gissningsvis borgerliga väljare som tycker att Lööf svikit den borgerliga saken genom sitt motstånd mot SD, en fråga som splittrar den gamla Alliansen.

Fler kvinnor än män har förtroende för henne. Det är det vanligaste mönstret för kvinnliga partiledare.

Johan Pehrson (L)15 procent. NY

Det finns inte så mycket att tillägga än det som står i början av artikeln. Det skulle möjligen vara att stödet för L ökade med 0,5 procentenheter i den senaste väljarbarometern. Den gjordes också efter partiledarskiftet.

PLUS: Överlevde tsunamin – nu ska han rädda Liberalerna

Per Bolund (MP) 13 procent. + 1 %

Märta Stenevi (MP) 13 procent. + 2 %

Ja, vad ska man säga? Förtroendet för språkrören är mycket svagt.

Däremot är det väldigt många, 69 respektive 68 procent, som helt saknar förtroende för dem. I kombination med det svaga väljarstödet är framtidsutsikterna dystra.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som
speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 16 år och äldre. Undersökningen omfattar 1 455
intervjuer under perioden 26 april – 2 maj, 2022 och är genomförd som en webbundersökning.
Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE