Wolfgang Hansson

Önsketänkande bakom spekulationer om dödssjuk Putin

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Alla rapporter om Vladimir Putins hälsa saknar en viktig beståndsdel.

Bevis.

Vi vet egentligen ingenting eller väldigt lite om den ryske presidentens hälsotillstånd.

Spekulationerna kan vara ett utslag av önsketänkande om att Putin snart ska dö och kriget ta slut.

Knappt en dag går utan att västerländsk media, inklusive Aftonbladet, publicerar nya uppgifter om hur allvarligt sjuk Putin är.

Ena dagen lider han av dödlig blodcancer. Nästa är det Parkinsons eller demens.

Nyligen gick två brittiska tabloidtidningar så långt som att hävda att Putin redan är död och har ersatts av en dubbelgångare, enligt källor inom den brittiska underrättelsetjänsten.

Majoriteten av uppgifterna har en sak gemensamt.

De som uttalar sig är antingen anonyma källor eller individer helt utan tillgång till varje sig Putin personligen eller hans sjukjournal.

PLUS: Han tar över om Putin dör – i dag


Här ingår personer som Christopher Steele, den före detta brittiske agenten som inför valet i USA 2016 spred rykten om Donald Trumps påstådda sexorgier under ett besök i Moskva.

Här finns också chefen för Ukrainas militära underrättelsetjänst som bedyrar att det inte finns några propagandamotiv bakom att han hävdar att Putin är allvarligt sjuk.

Dödlig cancer

Den senaste vågen av spekulationer om Putins hälsa inleddes i samband med Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari men det är långtifrån första gången den ryske presidentens hälsotillstånd debatterats livligt.

Redan 2008 slog en studie genomförd av CIA fast att Putin troligen led av Aspergers syndrom. Flera år före det påstods hans rörelsemönster tyda på att han haft en stroke eller led av trauma från barndomen.

Även efter Rysslands annektering av Krim aktualiserades Putins hälsotillstånd. Flera västerländska medier rapporterade att han led av dödlig cancer.

Jag skriver inte det här för att raljera över uppgifterna om Putins eventuella dödliga sjukdomar.

Han kan mycket väl vara allvarligt eller till och med dödligt sjuk.

Min poäng är att vi inte har en aning.

Såvitt jag kan bedöma finns det inga källor med verklig insyn i Putins hälsotillstånd som uttalat sig i frågan. Inte ens de anonyma källorna verkar vara särskilt nära makten.

Några saker vet vi. I april läckte den ryska undersökande sajten Proekt dokument som sägs visa att den ryske presidenten på många resor åtföljs av ett antal läkare med specialiteter som skulle kunna tyda på att han har sköldkörtelcancer.

Rysslands president Vladimir Putin under ett möte i Moskva för en månad sen.
Rysslands president Vladimir Putin under ett möte i Moskva för en månad sen.

Medveten desinformation

Men skulle lika gärna kunna vara en hypokondrisk Putin som vill ha ständig tillgång till läkare ifall något händer.

Att det i tider av kris och krig spekuleras om diktatorers hälsa är inget ovanligt. Det var samma sak med Saddam Hussein under Irak-kriget eller med Nordkoreas ledare Kim Jong-un när han skramlade med sina kärnvapen.

Spekulationerna kan vara medveten desinformation för att skada ledarna. Om kretsen runt Putin tror at han är sjuk kan det utlösa försök att tvinga bort honom från makten vilket är precis vad väst hoppas på.

Men ryktesspridningen kan också vare ett utslag av önsketänkande.

För om Putin är dödligt sjuk innebär det att han snart kommer att vara borta från makten och att Ryssland då kanske drar sig tillbaka från Ukraina. Eller åtminstone blir mer villiga att förhandla om ett slut på kriget.

Så närmar sig Putin konkurs – mer och mer


Många av oss vill gärna tro att Putin är dödssjuk. Därför frossar vi gärna i rykten som bekräftar den bilden.

Putin lämnade själv ett bidrag i två tal han höll precis före och efter att invasionen i Ukraina inleddes den 24 februari.
Han talade delvisa osammanhängande och gav ett förvirrat intryck. Han var inte sitt vanliga, coola jag. På något sätt verkade han ha förändrats. Dessutom har hans ansikte under de senaste månaderna ofta sett svullet ut.

Under sitt framträdande på segerdagen den 9 maj i Moskva hade han en filt över benen när han satt ner trots att det var nio grader i luften.

Felkalkyl

Ryktena om Putins usla hälsa kan med andra ord också tjäna som en förklaring till varför han gjorde en så gigantisk felkalkyl och startade kriget mot Ukraina. Putin vet att hans dagar är räknade och sätter allt på ett kort. Han har ändå inget att förlora.

Vilket naturligtvis är ännu en tänkbar möjlighet.

Men Putin fyller snart 70 år. Han är en äldre man. Fysiskt långt från de machobilder han gärna spred av sig själv i bar överkropp på hästryggen. Vid 70 är det inte ovanligt att lida av åkommor som gör att man darrar, går lite stelt eller går upp i vikt.

Ovanligt är att personer i Putins närhet bemött ryktena. Utrikesminister Sergei Lavrov sade häromdagen att ”Putin framträder offentligt varje dag. Ingen normal människa kan se tecken på sjukdom eller dålig hälsa hos den mannen”.

Att Kreml överhuvudtaget bemödar sig om att bemöta spekulationerna kan tolkas som att man är mån om att avfärda dem som osanna. Oavsett om de är det eller inte.

Kanske spelar Putins isolering en lika stor roll för hans felkalkyl. Under pandemin träffade han få människor. Den som ville ha ett fysiskt möte med Putin var tvungen att sitta i karantän i två veckor i förväg. Kanske blev Putin lite knäpp av sin ensamhet.

Se där; ännu en obekräftad spekulation.

Publisert:

LÄS VIDARE