Mejla

Lena Mellin

Jag vill gå till jobbet – inte ha det i mitt hem

Fler nackdelar än fördelar med att jobba hemma

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Lena Mellin tvivlar på att hemmajobb blir vanligare efter pandemin.
Lena Mellin tvivlar på att hemmajobb blir vanligare efter pandemin.

​Coronan kommer att stöpa om arbetslivet säger framtidsspanarna. Hemarbetet kommer att öka, kontoren krympa, videon ta över de korta mötena.

Jag tvivlar. Det beror inte bara på att jag hatar att jobba vid köksbordet med usel arbetsställning och i dåligt ljus.

Det beror inte på njugghet från min arbetsgivare. Jag hade gladeligen fått ett höj- och sänkbart skrivbord hemkört liksom en stor skärm.

Men jag vill inte ha mitt arbete i mitt hem. Jag tycker det finns ett egenvärde att gå till jobbet, utföra det och sedan gå hem. Plus att det är roligt att prata med folk, vässa idéerna och snacka runt.

Att teckentydarna kommer, åtminstone delvis, få fel har andra orsaker.

Visserligen tycks fler än jag ha en aversion mot att jobba hemma. Arbetsresorna ökar när restriktionerna lättar. Rädsla för att smittas av covid-19 verkar vara ett bärande skäl för många att hålla sig hemma. Inte kärleken till köksbordet.

Det är inte lätt att vara arbetsgivare eller chef för en massa människor som sitter vitt utspridda och vars enda kontakt med arbetsplatsen begränsas till kanske en enda person. Den stackarn ska hålla en massa folk på gott humör genom enskilda samtal.

Den stordriftsfördel det innebär att samla en grupp för att gå igenom dagens eller veckans arbete går man miste om när alla sitter hemma hos sig själva.

Om medarbetarna befinner sig i samma lokal, träffas på kaffe- och matraster, fattar de dessutom en rad beslut själva, utan att låta dem studsa upp i chefens knä (eftersom man på telefonavstånd inte vet vem man annars ska prata med). Arbetet, användningen av den kollektiva tiden, blir mer effektiv om fler är på jobbet än i dag.

Ett annat skäl är arbetsgivarens ansvar för arbetsmiljön även om jobbet är förlagt till hemmet. Skrivbord, skärmar, lampor och kontorsmaterial kommer att skjutsas runt landet. Hur den psykiska arbetsmiljön ska skötas på distans är oklart.

Ytterligare ett problem för arbetsgivare och chefer är hur man håller fart på medarbetarna när man inte ser dem. Ideliga kontrollsamtal?

Många med mig har upptäckt att arbetsbelastningen blivit ännu mer ojämlik när hemarbetet blir mer omfattande än normalt.

Vissa gör alltid mer än andra. Men hemarbetet tycks understryka skillnaderna. Vissa tycks uppfatta hemarbete som en betald ledighet

Fördelarna med hemarbete är flera. Den anställde kan slippa tidsödande resor, arbetsgivaren kan sänka hyreskostnaden, firmafester kan strykas ur budgeten eftersom folk inte känner varandra och därför inte vill festa ihop.

Men väger det upp nackdelarna med hemarbete i stor skala? Jag tror inte det.
 

EU väntas protestera mot Rysslands gripande av Aleksej Navalnyj.
EU väntas protestera mot Rysslands gripande av Aleksej Navalnyj.

Fem saker att hålla koll på i veckan

 • Vill bli omval
  I dag går Portugal, nu ordförandeland i EU, till presidentval. Den 72-årige Marcelo Revelo de Sousa vill bli omvald för ytterligare en femårsperiod och väntas bli bli det. Han är socialdemokrat men har låtit medlemskapet vila sedan han valdes första gången 2016.
 • Från en smitthärd till en annan
  I morgon tar Storbritanniens premiärminister Boris Johnson en tripp från det svårt coronadrabbade hemlandet till en annat, nämligen den gamla samväldeskompisen Indien. Pandemin lär stå högt upp på agendan för mötet liksom handelsfrågor, viktigare efter brytningen med EU.
 • Protesterar mot Ryssland?
  Ann Linde och hennes kolleger, EU:s utrikesministrar, träffas på tisdag I Bryssel. En fråga som ska avhandlas är att den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj greps när han återvände till Ryssland efter giftattacken och hotas av fängelse.. EU väntas protestera.
 • Glöm inte Förintelsen
  Kungen och drottningen deltar på onsdag i en digital minnesceremoni för Förintelsens offer med anledning av den årliga minnesdagen. Den är i år digital, såklart. Om kungaparet lämnar Stenhammars slott i Sörmland där de vistats sedan i våras är inte känt.
 • Lövin avgår
  Nästa söndag har Miljöpartiet extra kongress, digital såklart, för att välja Isabella Lövins efterträdare som nytt språkrör. Partisekreterare Märta Stenevi har föreslagits av valberedningen. Därefter stundar en ombildning av regeringen. Minst två nya ministrar ska utses av statsministern.
   

Veckans citat

”Vi byggde upp den största ekonomin i världshistorien”.

Donald Trump, avgående president i sin avskedsvideo.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert: