Mejla

Wolfgang Hansson

Trumps dolda drivkraft för att fortsätta vägra ge upp

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

För många framstår det som en gåta att Donald Trump fortsätter vägra erkänna sig besegrad trots att det står helt klart att Joe Biden vunnit.

Men det finns en dold drivkraft som Trump själv talar väldigt tyst om.

Alla de sex omtvistade delstaterna har fastställt sina valresultat och trots omräkningar och ändlösa stämningar har Joe Biden vunnit dem alla med mellan 12 000 och 154 000 rösters marginal.

Men Donald Trump har skapat sitt eget parallella universum.

I helgen höll han ett en timme och 40 minuter långt tal i Georgia där han fortsatte sprida sina osanningar om valfusk. Detta trots att Trumps egen superlojale justitieminister, William Barr slagit fast att det inte finns några tecken på omfattande eller organiserat fusk i presidentvalet.

I helgen höll Donald Trump ett en timme och 40 minuter långt tal i Georgia.
Foto: TT
I helgen höll Donald Trump ett en timme och 40 minuter långt tal i Georgia.

Det var första gången sedan valet som Trump höll en kampanjmöte och meningen var att han skulle ge draghjälp åt de två republikanska senatorer, David Perdue and Kelly Loeffler, som ska försvara sina platser i ett omval den 5 januari. Valet avgör om det blir republikanerna eller demokraterna som får makten i senaten.

Trump gav dem pliktskyldigast sitt stöd men framförallt ägnade han sig åt att undergräva tilltron till valsystemet vilket kan få många republikaner att stanna hemma den 5 januari och ökar risken att demokraternas utmanare kan vinna båda platserna.

Är Trump rentav galen eller bara en sällsynt usel förlorare? Eller finns det andra förklaringar?

Pengar kan vara en viktig faktor.

Pengar till ”försvarsfond”

Den senaste månaden har Trumps kampanjorganisation dragit in 207 miljoner dollar, cirka 1,7 miljarder svenska kronor enligt New York Times. Jag får själv dagligen mejl från kampanjen med uppmaningar att bidra med pengar för att finansiera den juridiska striden kring valresultatet.

– Jag behöver dig nu mer än någonsin, står det i ett mejl som har president Trump som avsändare.

I andra mejl påstås att omräkningen av rösterna var riggad och att "vår demokrati och vår frihet är i fara som aldrig förr".

Pengarna sägs gå till en "försvarsfond" för valet.

Men läser man det finstilta går bara en fjärdedel av pengarna till att finansiera de stämningar som Trumpkampanjen lämnat in.

Resten av pengarna kan Donald Trump använda som han vill även om han måste redovisa hur.

Foto: TT

Han kan exempelvis avlöna sina egna barn och kompisar genom att ge dem anställningar. Han kan använda dem till att betala valkampanjens skulder. I slutet förbrukade Trump mycket mer pengar än han samlat in men han vill inte gärna ta av sin förmögenhet trots att han hävdar att han är miljardär.

De 170 miljoner dollar Trump dragit in sedan valdagen ska jämföras med hur mycket pengar han lyckades samla in under valspurten. Då var oktober den bästa månaden med 81 miljoner dollar.

Möjlig comeback

Majoriteten av bidragen är mindre summor som kommer från vanliga Trumpväljare som uppenbarligen gått på hans snack om att valet var riggat till Bidens fördel.

Ett annat skäl för Trump att fortsätta sin fruktlösa kamp mot valresultatet kan vara att lägga grunden till en möjlig comeback i valet 2024.

På Vita husets julfest förra veckan hintade Trump att ställa upp om fyra år ifall han inte vinner den juridiska striden nu. Eftersom Trump bara suttit i fyra år kan han ställa upp i nästa val om han vill. Då kommer han att vara 78 år, lika gammal som Biden är när han tillträder i januari.

Med tanke på Trumps vitalitet ska man nog inte utesluta ett försök till comeback. Då gäller det att fortsätta hålla sig relevant. Till det krävs det pengar.

En annan möjlighet är att han vill bereda vägen för något av sina barn att ställa upp 2024 eller 2028.

Alla de tre vuxna barnen deltog i valrörelsens slutspurt där de höll egna kampanjmöten runtom i vågmästarstaterna. Framförallt Donald Jr och dottern Ivanka anses i USA ha goda förutsättningar för att ge sig in i politiken eftersom de redan är kända namn.

Foto: Ross D. Franklin / TT
Ivanka Trump.

Det kanske mest anmärkningsvärda är att det republikanska partiets höga företrädare fortsätter att vara tysta eller stötta Trump.

Av de 249 republikaner som sitter i kongressen är det bara 25 som anser att Joe Biden vann presidentvalet enligt en enkät som Washington Post gjort. Övriga anser att det är oklart vem som vann eller att Trump vann.

Skräcken för att offentligt bli kölhalad av Trump gör att de inte vågar säga sanningen.

Publicerad: