Vad är det som hänt? Nu talar Lööf också om klassklyftor

KOLUMNISTER

VISBY. Man fattar nästan inte vad det är som har hänt.

Nu varnar även Centerns Annie Lööf för att ett nytt klassamhälle håller på att växa fram.

– En ny social underklass av dem som aldrig får jobb.

Förra årets tema i Almedalen var svenska värderingar. Närmast unisont prisade partiledarna i sina tal värdet av dem. Ovanför KD-ledaren vajade en digital svensk flagga medan hon talade.

Årets röda tråd, hittills måste man tillägga, är varningar för att en ny underklass håller på att växa fram. En klass av människor som har svårt att komma in på arbetsmarknaden antingen för att de har dålig utbildning, är födda utanför Europa, talar dålig svenska eller något annat som gör att arbetsgivarna väljer bort dem.

Det gjorde Liberalernas Jan Björklund i sitt tal i måndags kväll. Det gjorde också Annie Lööf i sitt tal i kväll.

– Det är ett nytt klassamhälle som håller på att byggas. Vi får aldrig acceptera att Sverige delas. Socialt och regionalt, mellan olika orter, mellan människor, sade Centerledaren.

Precis som sin Allianskollega anser Annie Lööf att det måste bli enklare att skaffa sig ett jobb. Därför vill Centern exempelvis ha ytterligare 5 000 platser på yrkeshögskolan, att det bli lättare att få studielån när man är äldre och undanta alla företag med färre än 50 anställda från turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd.

Det är både de andra partierna i Alliansen och Socialdemokraterna tveksamma till. Och det finns fog att vara eftersom det sannolikt skulle innebära en ytterst radikal förändring av svensk arbetsmarknad.

Bara 6 500 företag har fler än femtio anställda. Men i över 1,1 miljoner företag skulle regeln om ”sist in, först ut” slopas om Centern får som Annie Lööf vill. I stället för anställningstid ska kompetens avgöra om man får ha kvar jobbet eller inte.

Vissa skulle säkert lägga in protest men i Annie Lööfs värld minskar den åtgärden klassklyftorna.

– Sverige får inte fortsätta att klyvas. Sverige ska hålla ihop.

Också i ett annat avseende följde Annie Lööf Jan Björklund i spåren. Båda erkänner att Allianssamarbetet inte har fungerat särskilt bra i vår.

– Denna vår har inte varit en tid då Alliansen blomstrat, sade Lööf.

Men de kommer att ta sig samman och vill regera ihop under Anna Kinberg Batras ledarskap enligt både Lööf och Björklund.

– Nu ska samla oss. Sluta spela defensivt och i stället börja anfalla.

Det är ju bra att Lööf är förhoppningsfull. Mer realistiska skulle kanske inte vara fullt lika trosvissa.

Annie Lööf tog också i ett mycket känslofyllt avsnitt av talet kraftigt avstånd från rasism och extremism. Hon berättade om en pappa som räddade sina tre små barn från en bildåre - trodde han.

Men bildåren tvärbromsade, vevade ner rutan och väste: Jävla muslimer.

Hon berättade om judar i Malmö som inte törs visa att de bär en Davidsstjärna runt halsen. Eller ha kippa på huvudet.

– Mina vänner. Vik er inte, stå upp. Anständigheten behöver er.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ARTIKELN HANDLAR OM