Mejla

Peter Kadhammar

Vi begraver oss själva under ett berg av dynga

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

En 15-årig flicka i Haparanda lyfter armen på en fest, någon tar en bild och 18 år senare blir den lyfta armen samtalsämne i den snattrande klassen, den veckans stora fråga i nationen.

Inte för att någon på allvar tror att flickan, som nu blivit civilminister, var nazist. Inte för att någon kan påvisa spår i hennes politiska gärning som antyder att hon skulle vara nazist.

Inte för att någon på allvar tror att flickan som blivit ung kvinna skulle vilja rasera vårt samhälle och införa koncentrationsläger och gasa judar.

Men det är så lätt att springa på den bollen. För frestande. Till och med när alla vet att de gör sig till verktyg för högerextremister och nihilister.

Och samtidigt stiger en ny våg av coronan och ingen vet hur den slutar – fler nedstängningar, fler döda, fler arbetslösa, fler småföretagare som ser sina livsverk förintade – ingen vet.

Och i USA pågår en smygande statskupp där Donald Trump, mannen som tror att han aldrig kan förlora, fortsätter att undergräva de demokratiska institutionerna. Amerikanerna får skylla sig själva, visst, de har politikerna de ber om – men hela världen lider av deras dumhet.

Ingen kan förklara hur Sverige ska klara sina klimatmål.

Och i TV intervjuas en kvinnlig krigsreporter som blir kränkt av en fråga och plötsligt blir det samtalsämnet framför andra – en reporter som blir sur över en fråga.

I Kina fortsätter regimen att kalibrera sina övervakningssystem till perfektion. Det senaste är kameror och ansiktsigenkänning som ska varna polisen om opålitliga journalister rör sig i närheten av någon plats där kommunistpartiet inte vill ha dem.

Tror någon att dessa system för övervakning och förtryck kommer att stanna i Kina?

Om ett år kan Sverige ha en regering där en av partiledarna har utpekat en religiös minoritet som det största ”utländska” hotet mot vårt land sedan andra världskriget.

Och grundaren av Sveriges framgångsrikaste friskola sägs ha torkat sina blöta händer på en pressfotografs t-tröja, och det blir samtalsämnet nummer ett bland dem som är motståndare till privata vinster i skolan.

Jag är också motståndare till privata vinster i offentligt finansierad skola. Därför vore det viktigare att få veta varför så många väljer en skola där ägarna tar ut vinster framför de kommunala.

Skjutningarna i Sverige fortsätter.

I vår omedelbara närhet har vi en kärnvapenbestyckad gangsterregim som för krig mitt i Europa.

I vår omedelbara närhet har vi en annan gangsterregim som använder migranter som vapen för att förstöra Europeiska unionen.

Snart ska svenska idrottare delta i vinter-OS i ett land som kidnappat en svensk medborgare, förnedrat honom i TV och dömt honom till fängelse i en hemlig skenrättegång.

Kommer någon deltagare att demonstrera eller göra en gest till stöd för vår kidnappade landsman?

Inflationen ökar. Inflationen är de fattigas fiende och de rikas vän.

Och några kvinnor i offentligheten säger att de sörjer att de inte är lika snygga som tidigare och detta anses så intressant att det måste diskuteras.

I en konferenslokal vid Arlanda kräver den ryske utrikesministern Sergej Lavrov att få bestämma över det självständiga landet Ukrainas framtid, en konflikt som kan utlösa ett storkrig mitt i Europa.

I Sverige gör klaner upp i blodiga slagsmål på öppen gata, som om vi vore förflyttade till Balkan, och ingen blir förvånad om vi snart får höra talas om vendettor och blodshämnd – metoden att upprätthålla ordning när staten förlorat sitt våldsmonopol och det saknas fungerande polismakt.

Och radio, TV och tidningar rapporterade nyss stort att klimatministern har slarvat med sin privata ekonomi och att kronofogden söker henne med anledning av två obetalda skulder på sammanlagt 2 926 kronor.

Som om denna skitsak har någon som helst betydelse.

Vi begraver oss själva under ett berg av dynga.

Av: 

Peter Kadhammar

Publisert:

LÄS VIDARE

Bensin blir billigare och kollektivtrafik dyrare i vårt korkade land

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverige

Vinter-OS

Kina

Ida Karkiainen

Annika Strandhäll

Barbara Bergström

Internationella Engelska Skolan