Frasse Levinsson

Black friday blev ett kvitto på att jag är en idiot

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

”Black friday blev en upplevelse som satte spår”, skriver Frasse Levinsson.
”Black friday blev en upplevelse som satte spår”, skriver Frasse Levinsson.

Det var inte länge sedan Black friday endast uppmärksammades av fåntrattarna som med envishet låtsas gilla amerikansk fotboll varje gång det är Super bowl. Men någon gång, jag vet inte när, skedde en förskjutning i svenskens inställning till Black friday. Nu är högtiden en lika självklar tradition som Ivanhoe på nyårsdagen. Alla handlar på Black friday. Till och med jag.

I år var jag ute efter ett par Airpods pro. Efter en snabb googling kunde jag konstatera att priset inte var nämnvärt nedsatt någonstans. Men det var skitsamma. Jag skulle handla ändå. Är det Black friday så är det.

Nästa bekymmer var att de var slut nästan överallt i centrala Stockholm. Utom i en tysk lågpriskedjas butik på Drottninggatan. Så jag tog apostlahästarna dit efter jobbet. Det blev en upplevelse som satte spår.

 

Butiken var så fylld av människor att jag frågade ett biträde om Håkan Hellström skulle spela. Det skulle han inte. Alla var där för hemelektronikens skull. ”Det här är det värsta tyskarna ställt till med sedan 1939”, mumlade jag när jag plogade mig genom folksamlingen.

På ljudavdelningen var säljaren upptagen med att hjälpa en människa med svår beslutsångest och så vag uppfattning om vilken sorts lurar hon ville ha att det nästan blev intressant. När hon mirakulöst nog kommit fram till ett beslut blev det min tur. ”Till Airpods brukar vi alltid rekommendera vår försäkring”, sa den lömska säljaren och la till försäkringen på kvittot utan att konsultera mig om saken. Jag förstod med detsamma att försäkringen inte täcker ett smack, men orkade inte jiddra. Det är sällan jag gör det. Hade hon sagt att de brukar rekommendera kanariefåglar till Airpods hade jag troligtvis varit fågelägare nu.

 

Med kvittot i hand gick jag mot kassan. Kön var förstås evighetslång. När jag stått i tio minuter kom en säljare fram och berättade att det går bra att betala i ”smarthuben”, där kön är kortare. Men "smarthuben" visade sig vara ett villospår. Där fick jag nämligen veta att de bara har Airpods bakom kassan. Inte undra på att kön var så kort. Jagsa ett par ord som inte står i bibeln och återvände till kön. En halvtimme senare lämnade jag butiken med ett par onödigt dyra hörlurar och ett kvitto på att jag är en idiot.

 

Publisert:

LÄS VIDARE