Jan Guillou

Assanges misstag var att han inte återvände till Sverige

Nu riskerar han att få 100 års fängelse

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En skandal som coronaviruset förutan sjunkit under den journalistiska radarn handlar om Wikileaks-grundaren Julian Assange.

En omständighet som kan ha dödat storyn är att den på så många plan är handsvettsframkallande pinsam. Och att Assange själv genom sitt bisarra beteende fått de stora tidningar och andra medier han en gång samarbetade med att tröttna på honom. Ett antal mer eller mindre galna konspirationsteorier som vuxit som svampar i spåret efter Assange bidrar också till att de professionella medierna tröttnat.

Julian Assange på väg i en fångtransport från en domstol i London där han hörts i utlämningsärendet som USA driver mot Wikileaksgrundaren.
Julian Assange på väg i en fångtransport från en domstol i London där han hörts i utlämningsärendet som USA driver mot Wikileaksgrundaren.

Skandalen består av en huvudsak och femtioelva bisaker.

Huvudsaken är att Julian Assange anses ansvarig för att Wikileaks kunnat avslöja otvetydiga krigsförbrytelser begångna av amerikansk militär personal i Irak och Afghanistan. Mest fastetsade på de flesta människors näthinnor är nog bilderna på hur en amerikansk helikopterbesättning lekfullt mejar ner civila offer med kulspruta.

USA vill ha denne journalistiske marodör utlämnad från vilket land han än befinner sig i för att döma honom som ”spion” till drygt hundra års fängelse. Amerikansk militär anser nämligen att amerikanska krigsförbrytelser är hemliga. Och den som avslöjar amerikanska militära hemligheter är följaktligen spion.

Det är i och för sig ingen unik uppfattning i militära kretsar. Jag har själv blivit dömd som spion här i Sverige för att ha avslöjat militära förbrytelser.

Men den nuvarande amerikanska regimen anser därutöver att alla journalister i världen, oavsett deras nationalitet, som gör dylika avslöjanden kan hämtas till USA och dömas till hundra års fängelse. Det bör världen i övrigt inte finna sig i. Så långt huvudsaken.

Därmed över till myllret av bisaker och konspirationsteorier.

När Assange turnerade som en sorts internationell rockstjärna på synnerligen fri fot besökte han också Sverige. Här betedde han sig icke gentlemannamässigt mot några av sina kvinnliga värdar. Det resulterade i en förundersökning rörande våldtäkt och sexuellt ofredande. Assange saboterade förundersökningen genom att fly till London. Och när det fattades beslut om utlämning till Sverige smet han in på Equadors ambassad i London och fick politisk asyl.

Julian Assange tittar ut från balkongen från Equadors ambassad i London 2017.
Julian Assange tittar ut från balkongen från Equadors ambassad i London 2017.

Här kommer den första konspirationsteorin: Den svenska regeringen skickade fram kvinnliga socialdemokratiska agenter för att förföra Assange så att Sverige skulle kunna lägga vantarna på honom och utlämna honom till USA.

Det är så stolligt att jag inte vill slösa utrymme på bemötande.

Assange och hans betydande krets av hyggligt vänsterfolk som försvarar honom gör en sensationell politisk bedömning. Nämligen att han skulle vara tryggare i det högerstyrda Storbritannien än i Sverige när det gäller risken att bli utlämnad till amerikansk hämnd.

Otur för Assange att han hade för bra advokater när Sverige begärde honom utlämnad för att slutföra utredningen om den påstådda sexualbrottsligheten. Den striden slutade nämligen med att han fick stanna i Storbritannien. Det var synd.

Från Storbritannien kommer Assange, efter att ha sprattlat emot någon tid i domstolarna, med allra största sannolikhet att utlämnas till USA och dömas.

Däremot är det ytterst osannolikt att Assange skulle ha utlämnats till USA ifrån Sverige. Svensk lag gör det omöjligt att utlämna någon brottsmisstänkt ens till länder vi har utlämningsavtal med om det påstådda brottet inte finns i den svenska lagstiftningen.

Spioneri genom undersökande journalistik är inte längre ett existerande brott i Sverige (även om högerkrafter vill återinföra det).

Peter Bratt och jag själv var förhoppningsvis de sista svenska journalisterna som dömdes för detta brott. Därefter ändrades både lag och grundlag för att omöjliggöra nya sådana domar.

Personer i Tyskland bär pappersmasker för att protestera för eventuell utlämning av Julian Assange till USA.
Personer i Tyskland bär pappersmasker för att protestera för eventuell utlämning av Julian Assange till USA.

Det är alltså lätt att säga vad Assange skulle ha gjort. Han skulle ha rest tillbaka till Sverige för ett frikännande eller nedlagt åtal. Särskilt efter att det lindrigare brottet sexuellt ofredande hade preskriberats. Där var bevisningen nämligen hygglig. I fråga om våldtäkt var den svag.

Men konspirationsidéerna om den svenska honungsfällan och Sveriges lömska plan att infånga Assange i akt och mening att överlämna honom till USA omöjliggjorde förstås det klokare alternativet.

Det är alltså Assanges överhettade fantasi och hans konspirationsteoretiska björntjänstvänners fel att han kommer att utlämnas till USA.

Då återstår bara huvudsaken, det orimliga i att döma journalister som avslöjar militär brottslighet.

Men då är det för sent.


För övrigt anser jag att…

  • … kapitalistisk läkemedelsindustri inte duger till att bygga försvar mot virusepidemier. Det ger inte vinst på kort sikt. Det gör däremot utpytsning av huvudvärkspulver ”snabbt, billigt och fraktfritt från Apotea med tillstånd från Läkemedelsverket”.
  • … när Expressens kultursida sätter rubriken ”moskéns män” över bilder på mig och vår kultursidas Martin Aagård menar de förstås att det är en särdeles förarglig anklagelse. Det var på sin tid ”nigger lover” också.
Publisert:

LÄS VIDARE