Mejla

Per Bjurman

Planerna på att öppna USA är fåfänga

Per Bjurman skriver från New York

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

NEW YORK. Vi är fortfarande omskakade, rädda och oroliga i New York.

Så från den här horisonten förefaller planerna på att ”öppna” USA tämligen fåfänga.

Få kommer vilja delta i ekonomiska aktiviteter som ökar risken att den mardrömslika våren 2020 går i repris.

President Trump och hans rågivare i Vita Huset har slutligen fått nog av kris och fysisk distansering och ”lockdowns”, blev vi varse den här veckan.

Trots att pandemin rasar vidare och skördar fler och fler amerikanska dödsoffer för varje dygn tänker man fortsättningsvis i första hand verka för att sociala restriktioner lättas och ekonomin öppnas. Planer finns till och med på att avveckla den ”Corona virus task force” som vicepresident Pence lett ihop med bland andra Anthony Fauci, USA:s egen Anders Tegnell.

Man förnekar inte att åtgärderna lär leda till fler smittade och högre dödstal, men det får det tydligen vara värt.

Cyniskt, kan man tycka – och kritiker i tv-kanaler som MSNBC och CNN har rasat hela natten, men det är samtidigt ett faktum att även nedstängningen av samhället orsakar enormt lidande. Miljontals människor har under mars och april förlorat inkomster och besparingar och kan inte längre ställa mat på bordet, den psykiska pressen på människor instängda i små lägenheter börjar bli fruktansvärd, stora som små företag går i konkurs, brist på förnödenheter hotar, brottsligheten sprider sig i de öde städerna…

Så det saknas inte skäl att på ena eller andra sättet försöka hitta någon form av väg tillbaka till en mer normal vardag.

För oss som bor i nationens största stad är det dock svårt att se exakt hur det ska kunna gå till.

Vi var, ska man komma ihåg, aldrig i närheten av de ”worst-case”-scenarier som målades upp i mitten av mars. Vi behövde inte 40 000 respiratorer, militära sjukhusfartyget USNS Comfort tog inte emot fler än några ströpatienter och har nu kunnat lämna kajen i Hudson-floden, fältsjukhuset i Central Park är nedmonterat och Javits Center återigen en konferensanläggning – om än igenbommad. Den totala kataklysmen inträffade, tack och lov, aldrig.

Trump har fått nog av kris och ”lockdowns”.

Ändå var våren den kanske svåraste i New Yorks historia och känslan av att sitta fast i en mardröm tidvis otroligt intensiv. Den upplevelsen skakar man inte bara av sig och knallar vidare från. Rädslan och oron och ångesten dröjer sig kvar fast situationen förbättrats avsevärt senaste veckorna – och tanken att det hade kunnat bli, och alltjämt skulle kunna bli, ännu värre går inte ens fullfölja.

Med andra ord:

Att myndigheterna lyfter några restriktioner och proklamerar att vi är fria att gå ut och göda ekonomin igen, som de goda konsumenter vi var innan pandemin bröt ut, innebär inte per automatik att vi gör det. Tvärtom är jag övertygad om att åtskilliga New York-bor för lång tid framöver kommer undvika butiker och barer och idrottsarenor och fik – även om de råkar vara öppna. Och vad ska politikerna göra åt det? Man kan beordra människor att stanna hemma – men inte tvinga dem att komma ut igen.

I delar av landet där innevånarna hittills klarat sig mer helskinnade genom farsoten – till exempel i södern – är stämningarna helt uppenbart annorlunda. Där kan de, noterar vi i nyhetsrapporteringen, inte vänta på att få komma ut i vårsolen och leva som vanligt.

Förståeligt, trots allt. Det är nog först med egen, påträngande erfarenhet av vad de kan orsaka för katastrof man blir riktigt rädd för pandemier. Och även om prognoserna dessvärre säger något annat hoppas jag innerligt att mina vänner i Florida, Tennessee, Georgia, Texas, Oklahoma, Kansas och Michigan slipper tillgodogöra sig den erfarenheten.


PODD Så utnyttjar IS coronakrisen

Sen 2014 har IS funnits och spridit sin skräck genom flertalet attacker runt om i världen och tusentals människor har dött. Men sen förra året har det varit ganska tyst i de stora medierna om IS. Hur påverkar pandemin IS? Verkar de i det dolda och kommer de utföra attacker i världen nu när den är som mest sårbar?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Av: 

Per Bjurman

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

New York

USA

Coronaviruset