Mejla

Wolfgang Hansson

Trumps språkbruk förebådar krig

Presidenten hävdar att corona ”är en allvarligare attack mot USA än både Pearl Harbor och World Trade Center”

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Jag vet inte hur övertänkt president Donald Trumps kommentar var men han satt faktiskt i Ovala rummet och anklagade Kina för att ha attackerat USA.

En värre attack än både Pearl Harbor och 11 september, hävdade Trump.

Ett språkbruk som förebådar krig.

Vi är rätt vana vid att den sittande amerikanske presidenten säger oöverlagda saker som han nästa dag tvingas ta tillbaka eller som bara faller i glömska.

Men även mätt med den måttstocken var hans uttalande om Kinas ansvar för coronapandemin i USA extremt anmärkningsvärt.

Trump satt lätt framåtböjd i sin fåtölj omgiven av tv-kameror. Han slog ut med händerna med ett allvarligt ansiktsuttryck.

– Det här är en allvarligare attack mot USA än både Pearl Harbor och World Trade Center. Den skulle aldrig ha inträffat. Kina borde ha stoppat den.

Viruset är med andra ord i Trumps ögon inget som drabbat USA likt en naturkatastrof utan en medveten handling av en fientlig nation. Kina använde viruset som en krigshandling mot USA.

Men han stannade inte där. Hans jämförelse borde få kalla kårar att gå genom världssamfundet.

Den amerikanska flottbasen Pearl Harbor i Hawaii attackerades av Japan 1941. Attacken resulterade i att USA gick in militärt i Andra världskriget.

Två kapade, fulltankade passagerarplan flög in i de två World Trade Center-tornen i New York den 11 september 2001. Skyldig till attacken var terrororganisationen al-Qaida och dess ledare Usama bin Laden. USA:s svar blev ett världsomspännande krig mot terrorismen som fortfarande pågår.

Hotar Kina

Så den givna frågan blir om Trumps uttalande ska ses som ett indirekt hot om en motattack mot Kina.

Vid attackerna mot Pearl Harbour och World Trade Center rådde det ingen tvekan om vem som låg bakom och att det handlade om medvetna och kalkylerade handlingar.

I fallet med coronaviruset är det inte så. Visserligen finns det belägg för att Kina till en början försökte mörklägga virusutbrottet. Men det har fram till nu inte presenterats några bevis för att Kina medvetet skulle ha låtit viruset exporteras till resten av världen.

Forskarna är i det närmaste totalt eniga om att virusets sammansättning visar att det bildats naturligt och inte producerats i något laboratorium.

Kina är skyldigt världen en förklaring till hur virusutbrottet startade och vad man gjorde för att stoppa det i sin linda. Men därifrån till att anklaga Kina för att ha attackerat världen med covid-19 är steget väldigt långt.

Kina är skyldigt världen en förklaring till hur virusutbrottet startade och vad man gjorde för att stoppa det i sin linda, skriver Wolfgang Hansson.

Utbrottet påminner tvärtom om Sars, ett annat coronavirus som härjade under början av 2000-talet. Det uppstod på naturlig väg i Kina och spreds med resenärer över världen. Sjukdomen var dödligare än covid-19 men inte alls lika smittsam vilket gjorde att långt färre drabbades.

Den svenske professorn och WHO-experten Johan Giesecke kallar coronautbrottet en naturkatastrof. Han jämför det med ett vulkanutbrott eller en jordbävning.

Alla vill vara tuffa mot Kina

Enligt honom kommer alla länder över hela världen i slutändan att drabbas lika hårt. Kina, där utbrottet startade men som hittills klarat sig relativt lindrigt undan, kommer att få en andravåg. Det enda som skulle kunna ändra på det är ett vaccin.

Det är extremt osannolikt att Kina medvetet skulle ha släppt löst ett virus som kan döda hundratusentals av deras egna medborgare.

Men Donald Trump behöver en syndabock för att dra bort uppmärksamheten från hans egen bristfälliga och långsamma reaktion på virusutbrottet i USA. Där passar Kina in perfekt eftersom kommunistdiktaturen dessutom utmanar USA om rollen som världens supermakt.

Anmärkningsvärt är presidentens retorik väcker så lite opposition på hemmaplan. Alla vill vara ”tough on China” inför presidentvalet. Inklusive demokraternas utmanare Joe Biden.

Jag tror inte Trump är så korkad att han skickar kryssningsmissiler mot Peking. Men ju mer av krigsretorik han använder desto mer ökar han trycket på sig själv att agera mot Kina.

Vi kan förvänta oss att han på något sätt försöker straffa Kina för att 75 000 amerikaner hittills avlidit i covid-19. Med ett kallt krig och ekonomiska sanktioner.

Försena vaccin

Det vore mycket olyckligt för resten av världen som är beroende av både USA och Kina som ekonomiska motorer i världsekonomin. Ett kallt krig mellan de två stormakterna riskerar att förlänga pandemin, försena ett vaccin och fördjupa den svåra ekonomiska kris som världen redan befinner sig i.

Världssamfundet är mer i behov av samarbete för att stoppa virusets härjningar än av länder pekar finger åt varandra. Men för narcissisten Donald Trump är det viktigast av allt att han blir återvald i november och för Kinas Xi Jinping att kommunistpartiet håller sig kvar vid makten.

 

GÖRAN GREIDER: Trump kan ha rätt om corona

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Donald Trump

Kina

Coronaviruset

Terrorism

Andra världskriget

Xi Jinping