Mejla

Lena Mellin

Rövarna visar sitt fula tryne

I slagsmålet om munskydd och handsprit är alla medel tillåtna

Publicerad:
Uppdaterad:

Nöden har ingen lag, heter det. Det har sällan varit ​sannare​ än nu.

Slagsmålet om medicinsk skyddsutrustning och handsprit har utvecklats till rövarnas marknad​.

I kriget om hygien- och desinfektionsprodukter skyrs inga medel. Ett flygplan lastat med ansiktsmasker beställda av det svårt coronadrabbade departementet Grand Est i nordöstra Frankrike landade i regionen.

 

Men innan det hade lastats av, medan det bokstavligen talat var kvar på landningsbanan köptes stora delar av lasten av USA, rapporterar Sveriges radio och franska RTL.
– USA betalar tre fyra gånger mer än vad vi kan göra – och kontant​,​ sade Jean Rottner, ​regionpresident, som dock till slut fick två miljoner masker.

Det är et​t av​ många exempel. Ett annat gäller Mölnlycke health care som tillverkar bland annat gummihandskar och ​ansiktsmasker​.

Soldater vid ett fältsjukhus i Grand Est-regionen i Frankrike.
Foto: Jean-Francois Badias / TT NYHETSBYRÅN
Soldater vid ett fältsjukhus i Grand Est-regionen i Frankrike.


En last avsedd för köpare i Spanien och Italien stoppades i Frankrike som i likhet med andra länder infört exportförbud mot den typen​ av artiklar efter coronautbrottet. Det spelar ingen roll att Frankrike i det här fallet bara var en om​lastningsstation​ – produkterna får inte lämna landet. Enligt ett dekret konfiskeras det som fransmännen behöver för att bekämpa coronasmittan.

Efter diplomatiska insatser, bland annat från Sverige och EU,​ kan varorna nu​ vara på väg till sina köpare.

I ett tidigare skede stoppades även​ den​ här typen av sjukvårdsprodukter som svenska regioner köpt och betalt. Men efter att en rad länder​ visat sitt stora missnöje hävde bland andra Tyskland, Tjeckien och Ungern sina exportförbud.
Men rövarmentaliteten finns även på närmare håll. En av svenska statens större leverantörer av hygien- och städprodukter har höjt sina priser​ till extrema​ nivåer, berättar Dagens Nyheter.


Priset på en flaska med sex deciliter handsprit har gått upp med nästan tusen procent, från knappt sju kronor till drygt 70 kronor.

Samtidigt har priset på en liter desinfektionsmedel gått upp med mer än det dubbla.

Företaget, Procurator, hävdar ”force majeur” och förklarar de enorma prishöjningarna med a​tt​ deras underleverantörer har chockhöjt priserna till följd av den bristsituation som uppstått i svallet av pandemin.

 

I kristider visas ofta stor generositet och värme. Det har vi sett prov på även under coronakrisen.
Men det finns också rena rövarfasoner. Rädda sig den som kan, oavsett om någon annan har större behov eller faktiskt redan köpt och betalt för material de beställt.
Det är inte värdigt ett land som Frankrike att stjäla andras nöd​utrustning.​ Det är såklart otillständigt.

 

Men det är en bild av coronakris​en ​vid sidan av de uppoffringar och vänliga gester som vårdpersonal, andra yrkesmän och privatpersoner finns också röveriets fula tryne.
Enligt Wikipedia är beteckningen rövare ett äldre ord för rånare, personer som illegalt angrep andra och tog deras ägodelar.

 

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

LÄS VIDARE