Mejla

Oisín Cantwell

Coronan har drabbat Twitter och ingen har rätt

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Heron City i Kungens kurva söder om Stockholm.
Heron City i Kungens kurva söder om Stockholm.

KOLUMNISTER

Alla har i vanlig ordning fel.

Fråga Shaima, som undrar om konkurs går att undvika eller hör med Enserma, vars hamburgergrill glöder som aldrig förr.

Ett annat sätt att uttrycka saken är att det ingenstans är så tydligt att Stockholm vid en första anblick ser ut att både ha öppet och stängt som i Kungens kurva, Sveriges största handelsplats.

Ta rulltrappan tre våningar och färdas mellan förtvivlan och glädje, men innan vi ger oss ut på den resan krävs en förklaring.

En väktare håller koll i Heron City.

Arenan där alla i vanlig ordning har fel heter Twitter och är i allt väsentligt befolkad av diverse vindpinade existenser inom kommentariatet som tillbringar dagarna med ändlöst tjat om så oviktiga saker som möjligt.

Det senaste kacklet handlar om huruvida Stockholm likt resten av världens metropoler har gått i ide eller om den internationella pressen har rätt i sin förundrade rapportering om svenskar som obekymrat festar på uteserveringar och shoppar loss som om ingen corona fanns.

Som av en händelse företräds åsikten att huvudstadens invånare lydigt isolerar sig av socialdemokratiska tjänstemän.

Medan de som förfasas över stockholmarnas hedonistiska framfart anförs av ledarskribenter på Dagens Nyheter (en population vars beteende de senaste veckorna för övrigt borde underställas ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt så småningom).

I Kungens kurva, där folk årligen spenderar 7-8 miljarder kronor, Gekås kan slänga sig i väggen, ligger bland mycket annat Heron city, ett shoppingpalats i tre våningar, drygt 50 butiker och krogar.

Enserma lagar mat på Babas i Heron City.

Enserma, en ung man från Etiopien, vänder burgare, langar upp pommes ur fritösen och ser till att rätt mat ligger på rätt bricka åt servitriserna som bär ut till gästerna.

Det är kö till restaurangen och Enserma berättar att affärerna går strålande. Omsättningen ligger på 15 000 - 20 000 kronor om dagen, till helgen bör de komma upp i trettio.

Babas har gäster, trots kristiderna.

Coronan? Den har knappt märkts. Det är business as usual.

En trappa upp är situationen annorlunda. Filmstaden är igenbommad. En ordningsvakt står lutad mot räcket och tittar ner mot kunder som rör sig på våningarna nedanför. Han ser inte ut att ha mycket att göra.

Shaima driver Lekplatsen på Heron City. Men barnen lyser med sin frånvaro.

Shaima äger Lekplatsen tillsammans med sin man. Det är här folk stoppar in sina ungar innan de shoppar loss. Eller de brukade i varje fall göra det, innan viruset började sprida sig och festen dog.

– Vi hade åtta anställda. Alla är uppsagda.

Hon suckar och slår ut med armarna. Inträdet kostar 120 kronor. En skylt lockar: "Gå två, betala för en". Ett för närvarande överoptimistiskt budskap.

Hur ser framtiden ut? Kanske är kommersen i full gång snart igen. Kanske använder sig Stefan Löfven av sin nya corona-lag och stänger Heron city.

En av restaurangerna på Heron City.

Konstigare saker har hänt. Juridik i händerna på panikslagna politiker är ingen lek. Minns regeringens bisarra försök att få igenom en paragraf som gav den rätt att stänga Öresundsbron flyktinghösten 2015.

På Twitter finns även en aristokrati som gör anspråk på att kunna hålla två saker i huvudet samtidigt. Som påpekar att Stockholm både har öppet och stängt. Som vill ha fört till protokollet att båda berättelserna kan samexistera och vara lika sanna.

De har inte fel. Uteserveringarna på Medborgarplatsen och Stureplan är packade. Folk rör sig på gatorna. Butikerna har en del kunder. Byggjobbarna borrar och gräver.

Men att de inte har fel innebär inte nödvändigtvis att de har rätt. För det har de inte. Stockholm är mycket mer nedsläckt än rocking and rolling.

Alla som kan den här staden vet att den inte är sig lik. Få åker tunnelbana. Få åker buss. Få rör sig ute.

De hela tiden uppdaterade telegrammen om huvudstadens alla konkurser och varsel och permitteringar svarar mot en verklighet där människor av kött och blod är drabbade.

Det händer att Shaima saknar Bagdad. Jag berättar att jag har varit där. Vi enas om att det är en fin stad.

Men Sverige är numera hennes land, Stockholm hennes stad.

- Hur ska vi nu kunna betala hyran? Jag har ingen aning, säger hon.

Av: 

Oisín Cantwell

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Bagdad

Stockholm

Medborgarplatsen

Stureplan

Gekås