Lena Mellin

Blandade bort korten om elstödet

Men Busch misslyckades

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Regeringens vallöfte om att betala ut elstödet i god tid före jul spricker.

Energiminister Ebba Busch gör sitt bästa för att blanda bort korten för att det inte ska märkas.

Försöka duger. Men det lyckades inte.

Elprisstödet, som den blivande regeringen helt felaktigt kallade högkostnadsskydd, skulle enligt vallöftet finnas på plats 1 november och betalas ut i god tid före jul.

Det är inte på plats och pengarna kommer kanske i februari.

Löftesbrotten har jagat den nya regeringen och då främst energiminister Ebba Busch (KD) som gjort sitt bästa för att blanda bort korten.

Onsdagens presskonferens om ”uppdatering kring arbetet med högkostnadsskyddet för el” inledde Ebba Busch med en att skissa en dyster bild av energiläget just nu. Det nya kärnkraftverket i Finland har fortfarande inte kommit igång. R4:an (som hon sade, vilket betyder fjärde reaktorn i kärnkraftverket Ringhals) är ur drift till och med januari och O3:an (Oskarshamns tredje reaktor) ska stå still i tio dagar i december. Mörker. Elände.

Men vad har det med regeringens brutna vallöfte att göra? Ingenting. Det rör energi som förbrukades mellan oktober förra året till och med september i år. Inte dagens elläge.

Ebba Busch gjorde också ett stort nummer av att det ”förra elprisstödet”, som hon kallade det, gav mindre pengar och betalades ut efter lång tid. Hon sade också att det var svårt att veta hur mycket pengar man skulle få. Det sjösattes av den förra regeringen.

Nästan ingenting av det var rätt. Det som skulle varit korrekt att påpeka är att det gamla stödet var betydligt lägre, knappt tio miljarder i stället för 50. Det omfattade enbart hushåll, inte alla abonnenter som företag och organisationer. Men det gällde hela landet, inte som det nuvarande enbart de södra delarna.

Däremot var det, i alla fall i mitt fall, mycket lätt att få veta hur mycket pengar det handlade om. Jag fick ett brev av nätbolaget. Det gick också snabbt att få pengarna, de började betalas ut i april, månaden efter elpriskompensationen slutade gälla.

Det Ebba Busch desperat försöker göra är att dölja det faktum är att regeringen misslyckats med att infria ett av sina viktigaste vallöften. Ett inslag i räddningsaktionen är att sprätta skit på andra. Ett annat är att blanda bort korten så gott det går. Bära eller brista.

Energiminister Ebba Busch under dagens pressträff.
Energiminister Ebba Busch under dagens pressträff.

Målet är nu att få ut elprisstödet till hushållen före februari månads slut. Den kommer att betalas ut som ett engångsbelopp. Om tidsplanen håller betalas den i så fall ut fem månade efter den sista bidragsberättigade elräkningen.

Men mycket talar för att tidplanen inte kommer att hålla. Det statliga stamnätsbolaget Svenska kraftnät håller tillsammans med Försäkringskassan i utbetalningarna. Men mycket litet är ännu på plats.

Den förordning, en juridisk bindande bestämmelse, som reglerare arbetet med utbetalningarna finns inte ännu.

Hittills är inte banktjänsterna upphandlade. Det finns alltså inte någon motorväg från kassakistan med pengar till hushållens plånböcker än.

Säkerhetsproblemen är inte heller lösta. De anses mycket viktiga eftersom det handlar om så ofantligt mycket pengar.

Att allt detta löses på 2,5 månader inklusive jul-, nyårs. och trettonhelger förefaller optimistiskt i överkant.

I sina försök att blanda bort korten pratade Ebba Busch inte bara om det ansträngda energiläget och hur dålig den förra regeringens elprisstöd fungerat. Hon talade också en hel del om ny kärnkraft och solceller. Men inte det har det minsta med elprisstödet att göra.

Det vi fick vet är att elstödet kommer bli av, i alla fall för hushållen. Målet är att det betalas ut i februari men många praktiska problem återstår att lösa innan det går i lås.

Det vi fortfarande inte vet är hur företagen i elområde tre och fyra, som också omfattas av stödet, ska få sina pengar. Eller när.

Detsamma gäller nästa års elstöd ska utformas och hur mycket pengar det kommer att handla om. I regeringens uppdrag till Svenska kraftnät ingick det. Men företaget har satt sig på bakhasorna:

– 2023 års inflöde av kapacitetsintäkter (som bekostar elpriskompensationen) är mycket osäkert och vi kan till och med se att inflödet för slutet av 2022 inte följer prognoserna, sade Malin Stridh, chef för Elmarknad på Svenska kraftnät i ett pressmeddelande den 15 november.

Sedan dess har inga nya besked givits. Illavarslande? Det visar sig.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert: