Mejla

Anders Westgårdh

Göteborg - som i Corleones värld

Publicerad:
Marlon Brando som Don Corleone.

Vi såg Gudfadern häromkvällen, sonen och jag. Han är mitt i tonåren och kartlägger världen, medan jag är i åldern då allt var bättre förr - särskilt de amerikanska filmerna från 1970-talet.

Han tröttnade efter någon timme. Jag satt kvar till det bittra slutet då dörren stängs framför Diane Keatons ögon och hon inser att hennes man aldrig kommer att lämna brottets bana.

Med ett litet glas i handen satt jag kvar en stund och funderade på parallellerna mellan familjen Corleones gangstervärld och de senaste veckornas eruptioner av dödligt våld i min hemstad Göteborg. Utanpåverket - kläderna, bilarna, livsstilen - är självklart helt annorlunda. Den kritstrecks-randiga kostymen är ersatt av en hood-tröja.

Likheterna ligger i struktur, kultur och regelverk.

Gudfadern är smockfull av heder som måste försvaras, oförrätter som kräver vedergällning, blodsspillan som är oundviklig, territorier som bevakas och lojalitetskrav som aldrig får ifrågasättas.

Samma uråldriga principer styr i det göteborgska gängkriget.

Den stora drivkraften - både i Gud-fadern och i verklighetens svenska gangsterkrig - är pengar, status, makt och materiella ting. Om man redan som liten inser att man sannolikt aldrig kommer att få ett bra jobb med en bra inkomst och en stabil framtid, då är den andra vägen ett fullt valbart alternativ. Snabba cash, som det heter.

Därför framstår ”alla goda krafters” uppbragda reaktioner som ett rop i öknen. I lördags samlades alla Göteborgs ledande politiker för vad som kallades en manifestation för en tryggare stad, och på Facebook har den lokala kvällstidningen lyckats få hela 1 366 personer att vilja ”stoppa skotten i Göteborg”.

Nej, jag ska inte vara cynisk och dum. Jag ska vara konstruktiv.

På kort sikt: Ge polisen de resurser och ramar som krävs för att sätta dit och plocka bort de värsta gangstrarna - med hårdare vapenlagar, övervakning, avlyssning, patrullering, preventiv häktning … ja, till och med bevisprovokation.

På längre sikt: Genomför ett Miljonprogram II, där trasiga förorter förvandlas till fungerande bostadsområden som monteras upp i stället för att monteras ned, där segregationen successivt löses upp genom att fler svenskar väljer att bo i till exempel Biskopsgården. Och där även unga killar ges chansen till en framtid och karriär på rätt sida lagen.

Lättlett folk

Vi svenskar sväljer kollektivt det mesta som serveras i form av mode och trender. Min väninna Camilla hann inte räkna alla mikrodunjackor i glada färger som flanerade på stan i lördags, och själv är jag snart ensam om att inte praktisera 5:2-dieten. Alla älskar Daft Punk, dricker rosé och grillar som Jonas Cramby. Är vi världens mest lättledda folk?

Vi klickar på samma stora like-knapp samtidigt. Vad blir nästa grej vi följer som robotar?

Förvirringen

Med ena hjärnhalvan rasar medievärlden mot kungens arrogans då han blir intervjuad om nån ny bebis. Med andra hjärn- halvan fortsätter man svassa för kungahuset som om hela upplagan stod på spel. Man förstår ju varför killen verkar förvirrad.

avAnders Westgårdh

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM