Mejla

Wolfgang Hansson

Trump sätter världsfreden på spel

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vad vill Trump med sitt beslut förutom att infria ett vallöfte?
Tror han att beskedet ska tvinga palestinierna ner på knä?
Hoppas han blåsa under ett nytt krig i Mellanöstern?
Ingen utanför hans inre krets begriper beslutet.

Protester utanför USA:s ambassad i Istanbul efter beskedet att Trump kommer att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.
Protester utanför USA:s ambassad i Istanbul efter beskedet att Trump kommer att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Trump hävdar att hans beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad kommer att öka chanserna till en fred mellan Israel och palestinierna.
Reaktionen från nästan alla världens ledare, oavsett politisk färg, är den motsatta. Beslutet omöjliggör eller försvårar kraftigt de redan usla chanserna till ett fredsavtal.
Ingen palestinsk ledare kommer i närtid att kunna inleda några fredsförhandlingar. Det kommer att vara politiskt omöjligt.

De flesta experter betraktar i och med beslutet tvåstatslösningen som död. Det är den fredsformel som gällt åtminstone de senaste 25 åren. En palestinsk och en judisk stats bredvid varandra med Jerusalem som delad huvudstad.
Trump säger nu plötsligt att han stödjer tvåstatslösningen samtidigt som han drar undan mattan för den. Det är som han vill lägga en dimridå över vad hans beslut egentligen innebär.
Trumps logik verkar vara att eftersom man nu förhandlat i årtionden på basis av Jerusalem som delad huvudstad och bevisligen inte nått någonvart så måste man pröva något nytt. Där kan han ha en poäng.
Men han har inte lyckats förklara på vilket sätt det gynnar freden att ensidigt slå fast att den heliga staden för judar, muslimer och kristna tillhör Israel.

Man kan givetvis tänka sig att parterna i en eventuell framtida förhandling enas om att både Israel och palestinierna kan ha Jerusalem som huvudstad. Den är ju i praktiken redan delad i en judisk och en arabiska halva även om Israel genom bosättningar annekterar mer och mer av östra Jerusalem.
Men Trump ger nu Israel en oerhörd fördel i förhandlingar som nu sannolikt aldrig blir av. Chansen är betydligt större för en tredje intifada, ett palestinskt uppror.
Att döma av de första reaktionerna är uppgivenheten bland palestinierna och araber runtom i Mellanöstern stor. Beslutet bekräftar på ett sätt bara den situation som redan råder på marken. Det är Israels som fullt ut kontrollerar Jerusalem. Under det första halva dygnet har "helvetets portar" inte öppnats bortsett från ett och annat skott mot israeliska bussar på Västbanken och bränningar av den amerikanska flaggan i Gaza.

Men frågan är vad som händer efter fredagsbönen i morgon. Då kommer den första riktiga värdemätaren på i vilken grad människor i den muslimska världen är så arga att de är beredda att ta till våld.
Trump räknar uppenbarligen med våld eftersom han instruerat amerikanska ambassader att vidta extra säkerhetsåtgärder.
Så om Trump inser att hans beslut kan leda till våldsamheter varför har han då fattat det?
Kanske hoppas Trump rentav att beslutet ska utlösa oroligheter så att han än en gång kan peka ut den muslimska världen som farligt och USA:s motståndare.
Kanske vill ha med beslutet få palestinierna att sluta drömma och bli mer realistiska.
Kanske vill han bara göra sin kompis premiärminister Benjamin Netanyahu extra glad.
Tyvärr är det omöjligt att veta vad den amerikanske presidenten vill. Hans politik är osammanhängande och fragmentarisk. Den saknar normal logik.
Vi kan konstatera att Trump nu på kort tid kraftigt ökat spänningen i flera konflikthärdar.

Hans "tuffaste grabben på skolgården"-vokabulär har drivit världen till randen av ett möjligt kärnvapenkrig mot Nordkorea, med god hjälp av diktatorn Kim Jong-un.
Trumps sabotage mot avtalet där Iran lovar att inte skaffa kärnvapen har helt i onödan blåst nytt liv i en annan konflikt som kan hota världsfreden.
Nu riskerar Trump en tredje gång att sätta regionen i brand med sitt Jerusalem-beslut.
Min fråga till den amerikanske presidenten är:
Är det värt att sätta världsfreden på spel för att infria några vallöften?

Publisert:

LÄS VIDARE