Mejla

Lena Mellin

Därför slängde Kristersson dörren i ansiktet på Åkesson

Publicerad:
Uppdaterad:

VISBY. Efter storbråket i Alliansen om Sverigedemokraterna behövde Ulf Kristersson slänga dörren i ansiktet på dem.

– Vill man ha en seriös politisk förändring på riktigt i höst behöver man alltså fundera noga på var man lägger sin röst i höst, sade han. Och det var alltså inte på SD.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Ulf Kristersson i Almedalen.

Sverigedemokraterna fortsätter att ställa till problem för Moderaterna. Det började med att den dåvarande M-ledaren Anna Kinberg Batra för 1,5 år sedan sade att hennes parti skulle börja samtala med SD i riksdagen.

Det ledde till att hon sju månader senare tvingades lämna uppdraget som partiledare. Hon avsattes kort och gott.

Nu, bara två månader före valet, var en liknande kris under uppsegling. I torsdags kväll meddelade Moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobias Billström, att Alliansen ville att posterna som utskottsordförande i riksdagen skulle föredelas proportionerligt mellan partierna.

Det skulle innebära att Sverigedemokraterna skulle få flera av de prestigefyllda, och inflytelserika posterna. Fram till nu har M och S i en gemensam uppgörelse satt stopp för det.

Men Billströms besked föll platt till marken på fredagsförmiddagen när både Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) sade att frågan var stendöd eftersom Socialdemokraterna inte stödde förslaget.

Exakt vad som tilldrog sig under natten mellan torsdag och fredag är fortfarande höljt i dunkel. Men helt klart var det en förtroendekris modell större. Och det var den som Ulf Kristersson ville stävja med beskedet i sitt tal.

Han utmålade SD som direkt skadligt för Sverige genom att de vill bryta internationella konventioner, gå ur EU, för en oansvarsfull ekonomisk politik (hokus pokus), har högt uppsatta företrädare som skriver stolligheter på nätet, har en vice talman som skiljer på samer och svenskar och har fel syn på Ryssland.

Det var en utskåpning av Jimmie Åkesson och hans parti helt enkelt.

– Vi kommer inte att regeringsförhandla eller regera med Sverigedemokraterna, sade Ulf Kristersson.

Men han sade också att han begriper varför så många har valt SD:

– Under lång tid fanns det bara ett parti som pratade om det som engagerade mest.

Självkritik är alltid klädsamt. Även i Almedalen.

I övrigt var Ulf Kristerssons första Visbytal framtidsinriktat. Han förebereder sig för att bli statsminister och har program för de första hundra dagarna, för de första hundra veckorna och för de första hundra månaderna.

Det senare ska nog tas med en nypa salt. Ingen vet exakt vad som måste göras om åtta år. Men som slogan var den tydlig. Det är framtiden som gäller.

Fokus ska enligt Kristersson ligga på tre områden. Demokratin, social rörlighet och den organiserade brottsligheten.

Hoten och hatet som skadar demokratin ska bekämpas med rättsstatens ”samlade medel” men också med mer öppenhet.

– Sveriges demokratiska kraft är mycket starkare än ert hat.

Moderaterna i Ulf Kristerssons tappning har en social dimension som partiet tidigare aldrig haft, i alla fall inte i modern tid.

Han talar ofta, och med stort engagemang, om klassamhället och vikten av att kunna gör en klassresa. Det vill säga att barn och ungdomar trots olika förutsättningar ska få lika möjligheter att ta sig vidare i livet.

För att nå dit vill Ulf Kristersson bland annat utöka undervisningen i matte och svenska i skolan redan under sina första månader som statsminister, om han nu skulle bli det. Språkförskola ska införas för barn med två föräldrar födda utomlands.

Den organiserade brottsligheten och gängkriminaliteten som lägger en död hand över många utsatta förorter ska bekämpas med alla medel i Kristerssons Sverige.

Dubbla straff för dem som begår brott i kriminella gäng. Vistelseförbud för dömda kriminella i deras gamla omgivningar. Fler poliser, betald polisutbildning.

Kvällens klart längsta applåd fick Moderatledaren när han bad publiken klappa i händerna för ”våra poliser”.

Det är 70 dagar kvar till valet. Sedan hoppas Ulf Kristersson på att bli statsminister. Det hänger dock inte bara på hans egna insatser.

De andra partierna i Alliansen måste också göra bra ifrån sig. Därför var det klokt av Ulf Kristersson att snabbt försöka täta sprickan till Annie Lööf och Jan Björklund. Den hade kunnat, och kanske fortfarande kan bli, förödande.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM