Hyllade friskolor – då blev det stopp

KOLUMNISTER

Efter skolministerns kritik drogs rapporten tillbaka

Först presenterade Skolverket en kontroversiell rapport.

Dagen därpå drogs den in. Bland annat efter kritik av skolministern.

Ministerstyre?

Foto: MISSNÖJD Skolminister Ibrahim Baylan kritiserade Skolverkets rapport som hyllade friskolor i SVT.

Det var i måndags morse som Skolverket publicerade rapporten "Mer kunskap för pengarna". 1035 kommunala grundskolor hade jämförts med 54 friskolor.

Enligt rapporten är friskolorna mer effektiva. Man får mer kunskap för pengarna där. En annan kontroversiell slutsats är att lärarnas behörighet inte spelar någon avgörande roll för undervisningens kvalitet. Det går lika bra med obehöriga.

Ministerstyre

Morgonen därpå kritiserade skolminister Ibrahim Baylan rapporten i SVT:s morgonsoffa. Han var förvånad över att Skolverket drog "långtgående slutsatser" efter att ha använt sig av "en ytlig metod".

Ett par timmar senare, på eftermiddagen, beslutade Skolverkets ledningsgrupp att dra tillbaka rapporten. Den finns inte längre.

I Sverige får statsråden inte lägga sig i vad myndigheterna gör. Det kallas ministerstyre och är vanligt i andra länder.

Men i Sverige är det regeringen, där alla beslut fattas kollektivt, som ger myndigheterna instruktioner. Inte enskilda statsråd.

Ett solklart exempel på ministerstyre alltså? Kanske.

Men i botten ligger konflikten om friskolorna. Friskolor tilläts 1992, under den borgerliga regeringen. Socialdemokraterna har aldrig varit heltända på idén. Snarare tvärtom.

Skyllde på friskolor

Ibrahim Baylans kritik är alltså inte särskilt förvånande. När Sverige strax före jul hamnade på 14:e plats bland 20 undersökta länder förklarade statsminister Göran Persson att det kunde bero på de många friskolorna. Undersökningen gällde 8-klassarnas kunskaper i matte.

Verkar osannolikt

Men även internt på Skolverket väckte friskolerapporten uppseende. Alla som borde ha fått läsa den i förväg hade inte fått göra det. Det är den officiella förklaringen till att rapporten drogs tillbaka. Inte skolministerns kritik.

Men faktum kvarstår. Sedan Ibrahim Baylan kritiserat en rapport där friskolorna framstår som ett föredöme drog Skolverkets ledning tillbaka den.

Bara ett enkelt sammanträffande? Det verkar osannolikt.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM