Mejla

Malin Wollin

Det enda moderna är att utplåna monarkin

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

 Time Magazine hade rubriken ”The modern royals” på förstasidan.
Time Magazine hade rubriken ”The modern royals” på förstasidan.

KOLUMNISTER

Jag skulle ju inte titta.

”Ju”.

”Jag ska bara se Meghans klänning”, ljög jag mig själv rakt upp i ansiktet. Falsk liksom en orm.

För sedan satt jag där. I tre timmar. Tre timmar framför teven när jag hade saker att göra. Det låg ovikt tvätt överallt och i mitten av röran satt en mer eller mindre missnöjd bebis och undrade varför alla var så uppspelta.

Men det är ju så roligt med bröllop och fest! Alla är så glada och har gjort sig så rysligt fina.

Och kärleken sen då, så himla vackert det är med ett ungt par som får varandra.

Mitt instagramflöde avslöjar med pinsam precision vad jag klickar på. Det finns inte en enda post som inte handlar om Meghan. Hennes skönhet. Hennes klänning (som hyllades av alla trots att den var jättetråkig). Klipp som ägnar sig åt att läsa på läpparna. Visste ni till exempel att Harry sa ”Du ser fantastisk ut, jag är så lycklig” till Meghan när de möttes vid altaret? Åh, kärleksexplosion!

En av bilderna i mitt flöde kom från Time Magazines förstasida. Omslagstexten konstaterade: ”The modern royals”. Rubriken till artikeln slog fast att ”Meghan och Harrys bröllop var ett meningsfullt steg framåt för monarkin”.

Vad var modernt? Hur såg det där moderna steget ut?

Var det att en man ledde fram bruden och gav bort henne?

För jag tyckte att det såg ganska mycket ut som vilket bröllop som helst. Lite fräschare möjligen, lite friare. Men hur exakt får det monarkin att ta ett modernt steg framåt?

Extra mycket irriterade det mig att det var Harry som körde bilen från Windsor castle. Det här hade varit modernt och fullständigt banbrytande: om Meghan hade kört bilen med ett vrål därifrån och sedan låtit meddela via Twitter att de lämnar sina titlar och ska bli bifarmare på Nya Zeeland.

Det hette i artikeln att Meghan är av ”african descent”. Är det detta som är modernt? Okej, men senast jag kollade så kommer vi alla från mänsklighetens vagga.

Time fortsätter i sin recension av bröllopet, där de förresten verkar veta vad Meghan tänker inne i sitt huvud, med att konstatera att hon var ”down right breezy”.

Att påstå att monarkin kan ta ett steg framåt är en motsägelse i termer.

Monarkin KAN inte vara modern. Den är en institution kvävd i damm och spindelväv och det enda moderna vi kan göra är att utplåna den.

Det är som att modernisera avrättningar. Att avrätta människor är också något från förr som lever kvar i vissa länder. Är det bra om vi moderniserar avrättningar, med nya vapen och giftampuller, eller ska vi helt enkelt lägga ner döden som straff?

Något som är så förlegat kan inte gå framåt.

Alla vet det. Och dessutom, ju mer de liknar oss, desto mer försvinner själva poängen med att ha dem.

För hur roligt det än är när vackra och berömda människor gifter sig live i teve, så är det inte värt det.

Och modernt är det då rakt inte.


Hårligt:

Vem ansvarade för Meghans frisyr? Hur kan man vara rikast i riket och inte har råd med tillräckligt många hårnålar? Den där hårtesten som hade slitit sig loss likt en busig Leonore på varje given tillställning. OFF WITH THEIR HEADS!

Härligt:

Det bästa med hela bröllopet måste ha varit den avslappnade gäst som kom klädd i en H&M-klänning. Kronprinsessan brukar ju blir hyllad för att hon bär H&M-couture (eftersom hon är bästis med ägaren) Detta var att ta det till en ny nivå.

Av: 

Malin Wollin

Publisert:

LÄS VIDARE

Dokument: Meghans väg till kungahuset

ÄMNEN I ARTIKELN

Prins Harry och Meghan Markles bröllop

Monarki

Brittiska kungahuset

Malin Wollin

Meghan Markle

Prins Harry