De nygamla Moderaterna är skyldiga Reinfeldt en ursäkt

Foto: KAI REHN
Reinfeldt på besök hos Växjöbagarn 2012.

Fredrik Reinfeldt bar vit rock och bagarmössa, så som statsministrar gör för att skenbart smälta in på arbetsplatsbesök.

Arbetarna på Växjöbagarn skulle flankera moderatledaren. Det skulle bli artiklar i lokalpressen, det skulle bli bilder utan kostym.

Statsministern tänkte diskutera barnomsorg för nattpersonal, men så fick han en fråga av TT varpå han råkade säga sanningen:

”Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet.”

I dag är det exakt sex år sedan tidningarna gick i tryck: ingenting handlade om bagerier och barnomsorg. På bilderna bar Fredrik Reinfeld visserligen vit rock och bagarmössa, men på reaktionerna lät det som att det var en mundering från Ku Klux Klan.

Inget institut mätte etnicitet, det stämde inte. Däremot stämde det att försvinnande få infödda svenskar var arbetslösa.

Så är det fortfarande: var femte utrikes född är arbetslös, men enbart 3,7 procent av de inrikes födda.

I Aftonbladets artikelserie ”Jag och min lön” framgår det att svenskarna generellt tjänar mer än någonsin. Genomsnittslönen är drygt 30 000 kronor i månaden, före skatt.

Betongarbetaren Conny berättar att han drar in närmare 40 000 kronor, sjuksköterskan Eva tjänar 35 400 och polisen Niklas lön är 36 400.

Samhällsbärande yrkesgrupper bör säkert tjäna ännu mer, men skiljelinjen är en annan: den går mellan att jobba och inte.

Fredrik Reinfeldt hade rätt, och det stämmer fortfarande. Det var också jobbfrågan som gav honom makten år 2006.

Addera en ny studie från Stockholms universitet: ekonomiforskaren Sirus Dehdari konstaterar att en betydande del av Sverigedemokraternas framgångar kan förklaras av varsel om uppsägningar. När arbetare hotas av ekonomisk utsatthet tenderar de att rösta på SD.

Jobben hänger ihop med allt. Inte minst med integrationen av de 200 000 utrikes födda individer som går arbetslösa i dag.

Och Moderaterna verkar återigen ha förstått det. Under helgens valkonvent yttrades knappt ett ord om partiets förra statsminister – tidernas mest framgångsrika moderatledare – på grund av hans sommartal om ”öppna hjärtan”.

Men fokus låg på praktiska lösningar i de frågor han drev. Av allt att döma blir det jobben och integrationen som gör Ulf Kristersson till statsminister i höst.

Fredrik Reinfeldt talade inte i nattmössan. Han hade rätt, både om detta och om flyktingsituationen: människor i civilsamhället öppnade sina hjärtan, trots att staten slutligen ville annorlunda.

Nu går de nygamla Moderaterna mot valseger med Reinfeldts samhällsanalys, men låtsas samtidigt som om han inte hade funnits.

När de egentligen är skyldiga honom en ursäkt.


SAMTIDEN

Arbetslösheten sjunker, både bland inrikes och utrikes födda. Enligt Arbetsförmedlingen går det allt bättre för nyanlända. ”Subventionerade anställningar som nystartsjobb och extratjänster är viktiga vägar in på arbetsmarknaden för den som är ny i Sverige och saknar tillräcklig utbildning eller eget kontaktnät”, sa Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen på måndagen i ett pressmeddelande.

Vid lunchtid gick den goda nyheten knappt att hitta på någon av de större nyhetssajterna.

avPatrik Lundberg

ARTIKELN HANDLAR OM