Ta tid och vifta på det lilla eller stora du fått

KOLUMNISTER

Medan världen står i lågor är jag på semester i en stillsam liten sagoby. Här finns inga bilar ens, men däremot en miljard katter som gör att jag oupphörligen nynnar på barnlåtar. Alla snubbar vill ju vara katt (inte ALLA snubbar!) och den klämmiga om att man alltid kan vifta på det lilla man har fått, vifti vifti. ”Men katter viftar när dom är arga” förklarar flickan som bor bredvid.

I helgen gick jag till ett internetfik för att läsa det senaste om krigen och katastroferna. På Twitter hade jag fått svar på min fråga om vad man kan göra för Gaza, rent konkret. Skänka pengar, sprida, skriva? Folk dör ju. En jurist hos Moderaterna föreslog: ”ingenting”. Han rekommenderade att jag skulle förhålla mig till verkligheten och göra inget alls. Vad som ingår i nämnda verklighet vet jag inte, för ett någorlunda sansat sätt att förhålla sig till folk i nöd är väl ändå att ta reda på hur vi kan hjälpa. Kanske tyckte han bara att jag var naiv och barnslig, och där är han ju ingen unik snöflinga direkt. Jag diggar som sagt låtar ur Pelle Svanslös.

Det finns katter

som är stora.

Det finns katter

som är små.

Det finns katter i alla

färger, svarta vita

gredelina gula osså grå.

Ingen kan ha allting, men

alltid har man nåt.

Alltid kan man vifta på det

lilla man har fått.

Det finns dom som jobbar för regeringspartier, och dom som får bestämma vad som ska stå här i tidningen. Det finns dom som läser det som står, om ockuperat land och civila krigsoffer, och som kanske börjar fundera på att göra något. Organisera sig för fred, ge pengar till sjukvård, demonstrera, bojkotta eller trycka på våra folkvalda medelstora hundar att agera. Faktiskt vifta på det lilla eller stora vi har fått, precis som i en barnslig sång om kattsvansar.

Omvärldens engagemang är inte ”ingenting” för dom vars tillvaro brinner. Men att sippt påstå det kan faktiskt visa sig vara en effektiv metod för att folk ska få sina solidariska ändor med tillhörande arga svansstumpar ur vagnen. Så tack för det, juristen. En bra början är att sms:a AKUT GAZA till 72 900 för att donera 50 spänn till Röda korset. Vifti vifti.

ARTIKELN HANDLAR OM