Mejla

Robert Aschberg

Man längtar efter en grov könsvits

”Nyhetsmorgon” och ”Gomorron” är inga barnprogram. Men både gäster och tittare behandlas emellanåt som mindre vetande.
”Nyhetsmorgon” och ”Gomorron” är inga barnprogram. Men både gäster och tittare behandlas emellanåt som mindre vetande.

KOLUMNISTER

Ett resanderum i Kiruna. Elementet så varmt att det hoppar. Skumgummikudde. En grå filt med stiliserade älgar.

Till frukost – alltid samma sak på hotellen i mindre städer – TV4:s sömniga ”Nyhetsmorgon”, med en mysfarbror och en mystant som pratar väldigt länge om ”Let’s dance”. Hahaha. Men vad är det som är så roligt? En deltagare i tävlingen intervjuas och hans flickvän som själv dansat i tv är med på telefon. Vilket fyndigt grepp! Hon var så duktig. Och han kan nog bli bra. Hahaha. De skrattar och nojsar hela tiden. Alla ska trivas. Hela tiden.

Det är så man längtar efter en riktigt grov könsvits. Eller åtminstone något oväntat. För kontrastens skull. En nypa salt.

Och i slätstrukenhet står SVT inte långt efter TV4.
Morgonprogrammen har sällan eller aldrig något eget nyhetsinnehåll. De hittar lite grejer i tidningarna som de tar upp. Och så tar de dit gäster och programledare som är med i respektive kanals egna program på kvällarna.

Transportsträckorna mellan nyhetssändningarna fylls av ”experter” på blommor och ”mindfulness” och datorspel och kakbakning och viner. Ibland kommer en så kallad panel och pratar om vad som är dagens goda smak i kulturlivet.

”Nyhetsmorgon” och ”Gomorron” är inga barnprogram. Men både gäster och tittare behandlas emellanåt som mindre vetande.
I går tog ”Gomorron” upp ett alternativ till tiggeriet på gatorna. Dagens Nyheter hade haft en bra grej om saken redan i onsdags. En romsk kvinna från Rumänien, som tidigare suttit med en pappmugg utanför Konsum, har börjat tillverka trä­slevar i Gnesta i stället, och säljer dem nu framgångsrikt. Hon hade fått hjälp med bostad, och med försäljningen, av en svensk kvinna som också satt i studion.

Programledarna talade mest med den svenska kvinnan. Den romska kvinnan såg lite plågad ut. Har du gjort det här mycket? frågade programledarna i alla fall, om trä­slevarna. Det visade sig att det var en hantverkstradition hon vuxit upp med, behärskade, och föredrog framför tiggeriet.
Sedan blev det riktigt pinsamt. För programledarna.

De frågade den medelålders kvinnan – som är förföljd, fattig, har sex barn, total översvämning i hembyn, och nu sålt lite träslevar – vad hon ska ”do with all the money?” och om hon ”want to buy house?”

Här kan jag tyvärr inte citera mera, eller ens exakt. Eftersom jag inte såg direktsändningen, utan bara hörde om den av en kollega som reagerat, gick jag in på SVT Play för att kontrollera fakta. Men digitalklockan i nedre högra hörnet hoppade plötsligt från 07.50 till 07.53. Det visade sig att dessa pinsamma två minuter och 35 sekunder klippts bort, innan programmet lades ut på nätet.

Inte konstigare

Skriftställaren Johan Hakelius skrev förundrat om skäggolja i går. En ny, onödig produkt som tycks bli mode. Men det är inte konstigare än schampo, en annan helt onödig produkt, med samma aktiva ingredienser som diskmedel. Det är bara lukterna som skiljer.

... än schampo

Schampo, liksom disk­medel och tvål, löser och tar bort fett. Är det inte minst lika underligt som skäggoljemysteriet att många männi­skor som avfettar håret med schampo omedelbart kletar in kalufsen med nytt fett, i den form som kallas balsam?

Av: 

Robert Aschberg

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Robert Aschberg