Du som laddar ner film är ju bara snål

Foto: JIMMY WIXTRÖM

I förra kolumnen skrev jag om dem som stjäl filmer och ­tv-­program och lägger ut på illegala fildelnings- och ­streamingsajter på nätet.

Flera av dem är dömda för grova brott.

Det är kriminella människor som har mage att hänvisa till ­yttrandefrihet, för att varje år lura småföretagare, anställda och ägare i film- och tv-industrin på miljardbelopp.

Reaktionerna från folk som laddar ner kom direkt. En del använde extremvänsterargument: Det är rätt att stjäla från de stora filmbolagen eftersom de är giriga och tjänar pengar.

Andra, med liberal syn på livet, ansåg att stölderna inte räknas ­eftersom tekniken på något sätt ska ha upphävt lagen.

En man ansåg till och med att tjuveriet är rätt för att filmerna är ­dåliga. Filmbolagen ”skulle kunna bli dömda för falsk marknadsföring med tanke på vilka skitfilmer som produceras. Illegal nedladdning avslöjar skräpet och inte nog med det, ’konstnärerna’ kvitterar ut massor av ­pengar i diverse statliga bidrag, så egentligen är filmerna våra, det vill säga skatte­betalarnas”.

Med de argumenten är det fritt fram att stjäla i butiker också, om ­varorna är bristfälliga, eller - som med svenska livsmedel – framställda med statliga subventioner.

Det kom också mejl från några som drabbats. En av dem hade slitit i tre år utan lön:

”Jag är en av de oberoende film­skapare som drabbats hårt av pirat­kopieringen av min självfinansierade långfilm. I mitt fall blev jag av med i princip allt jag ägde för att kunna ­betala av finansieringslånet ur egen ficka då utländska distributörer tvärt slutade ens vilja se filmen när den hamnade på Pirate Bay. Det trots ett 30-tal positiva recensioner från väl­etablerade internationella kritiker och en festivalturné på 18 festivaler. Jag har blivit kallad allt från ’fascist’ till ’gangster’ för att jag velat ta betalt för den produkt jag betalat för att ­skapa.”

Ett annat offer för fildelningen skrev:

”Vi producerade helt privat lång­filmen ’Gränsen’ (2011). Redan på biopremiären låg den ute på Pirate Bay. Vi är säkra på vilka som hade fått tag på filmen. Det visade sig vara en grupp nynazister och då kändes det otäckt att gå vidare. Polisen, som har mycket små resurser för denna typ av brott, kunde inget bevisa. ’Gränsen’ blev en succéfilm på piratsajterna och när vi hade nått nästan en halv miljon nedladdningar slutade vi räkna. Vi förlorade 6-7 miljoner. Resultatet blev att vi till slut tvingades sätta vårt ­bolag i konkurs.”

Det hela är mycket enkelt. Du som laddar ner eller ­streamar utan att göra rätt för dig, kom inte med fler skitargument. Det är en slags häleri. Och du är bara snål!

Tänger och skiftnycklar

J P Johansson.

J P Johansson patenterade inte bara rörtången och den moderna skiftnyckeln. Efter en tillrättavisning från frun för att han grävt med fingrarna bland sockerbitarna ­patenterade han år 1909 en sockertång, med fjäder och gripklo.

När produktionen av skiftnycklar startade i Enköping på 1890-talet producerades bara några stycken om ­dagen. När fabriken lades ner 2008 hade mer än 100 miljoner skiftnycklar tillverkats där. Nu är företaget USA-ägt och produktionen flyttad utomlands.

avRobert Aschberg

ARTIKELN HANDLAR OM