Mejla

Oisín Cantwell

Vi får inte glömma den högerextrema terrorn

Flera har jämfört bilden på Tess i Borlänge med den klassiska bilden från Växjö 1985.
Flera har jämfört bilden på Tess i Borlänge med den klassiska bilden från Växjö 1985.

KOLUMNISTER

En känd norsk politiker förtiger Utøya, säkerhetsfolk på SVT avfärdar högerextrema terrorister som förvirrade och den mest symboliska bilden för den svenska kampen mot nazismen tycks inte bli staty.

Det senaste dygnet har gett oss nya exempel på en farlig utveckling.

En person med ansvar för säkerhet på SVT skickade i går ut ett mejl till medarbetare med information om företagets aktuella hotbildsanalys.

I analysen varnas för islamistisk terrorism. Det är korrekt, Paris och Köpenhamn lär oss att redaktioner och yttrandefrihet är måltavlor och att det finns ett potentiellt hot som inte får underskattas.

Sant är även påpekandet att det finns skäl att tro att hotbilden ökar då SVT publicerar saker som i vissa kretsar kan anses smäda islam.

Sedan blir det dock märkligare. Redogörelsen fortsätter med en formulering om att "attacker liknande Breivik kan också sägas utgöra terror, men bör snarare läggas under kategorin förvirrade eller psykiskt sjuka personer".

Detta bara några dagar efter att nazister greps och anhölls utanför Expressens lokaler, misstänkta för att ha planerat att misshandla journalister.

Nu ansåg domstol att den man som i Norge mördade 77 personer är frisk, men ur ett säkerhetsperspektiv är det ointressant. Betydligt viktigare borde det i sammanhanget vara att Breivik även hade journalister som tänkbara offer.

Den här undermåliga analysen skulle kunna avfärdas som ett internt problem för SVT, vars personal är betjänt av en mer kvalificerad säkerhetsbedömning, men jag tror att den kan vara ett tecken i tiden.

De senaste dygnen har gett oss även andra exempel på hur nazismen bagatelliseras.

Dagens Nyheters berömda bild av en dam som svingar sin handväska mot huvudet på en nazist var tänkt att bli staty i Växjö, staden där det hände.

Men kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott säger nej, med hänvisning till att Susanna Arwins konstverk signalerar våld.

Så reduceras den kanske mest kända symbolen för den svenska antinazistiska kampen till någonting som kan uppmana till våldsbrott.

Gårdagen bjöd dessvärre även på något betydligt farligare än ett fegt lokalpolitiskt beslut, nämligen historisk glömska.

Carl I Hagen, tidigare partiledare för högerpopulistiska Fremskrittspartiet och en av Norges mest kända politiker, höjde efter attentaten i Danmark ett varningens finger i en intervju.

– Norge måste vakna. Det är ohyggligt att se hur terrorn har kommit till vårt närområde. Det är bara en tidsfråga innan det sker även i Norge.

Har Hagen glömt 22 juli? Bomben mot regeringskansliet? Alla mördade barn på Utøya?

Nej, han har givetvis inte glömt. Han är cynisk och utnyttjar Köpenhamn för sina egna politiska syften. Hatet mot muslimer, demoniseringen, vinner på att annan slags terrorism bagatelliseras eller helst glöms bort.

Det gäller inte minst politiker långt ut på högerkanten som inte vill ha sin popularitet fläckad av att nazister marscherar på Atens och Budapests gator.

Jag tror att även betydligt mer anständiga människor än Hagen långsamt, kanske utan att märka det, förändras.

För så här ser berättelsen om vår tid ut:

Allt sedan den elfte september 2001 har islamistiska terrorgrupper utgjort den stora faran mot väst.

En berättelse som hela tiden får ny näring. Islamiska statens och Boko Harams mördarförband, Köpenhamn och Paris. Tidigare även Madrid och London.  

70-årsminnet av Auschwitz befrielse uppmärksammades för all del av tidningar, radio och tv, men de rastlösa medierna jagade snart vidare.

Värderingar förskjuts, det som för inte länge sedan var otänkbart är i dag tänkbart, rasismen blev främlingsfientlighet blev invandringskritik. En nazist kan sitta i Public service-radio och sprida rasbiologiska teorier.

Vi får inte förringa den islamistiska terrorismen. Den är vidrig och farlig. Men vi får inte heller börja rycka på axlarna åt den ideologi vars företrädare har begått den värsta förbrytelsen i mänsklighetens historia.

Än i dag mördar nazister människor.

Av: 

Oisín Cantwell

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Nynazism

Oisín Cantwell