Mejla

Sanna Lundell

SD:s kvinnosyn får mig att vilja kräkas

Paula Bieler, SD.
Paula Bieler, SD.

KOLUMNISTER

Jag måste bara få prata av mig lite om Sverigedemokraternas kvinnosyn. Jag vet inte om de 13 procent av Sveriges befolkning som glada i hågen valde en SD-valsedel när de tågade in i vallokalerna den 14 september var medvetna om att de har röstat för ett parti med en så pass förlegad kvinnosyn och familje­politik att man vill spy. Eller tycker verkligen var tionde svensk att vi ska inskränka aborträtten, att vi ska sluta ge jämställdhetsanslag till skolorna, sluta öronmärka pappamånader i föräldraförsäkringen, förbjuda insemination och homosexuellas rätt att adoptera?

Tycker verkligen 13 procent av ­folket som Jimmie och hans vänner att vi ska dubblera vårdnadsbidraget så att fler kvinnor kan få slippa jobba och i stället vara hemma och föda fler svenska barn? Kvinnor och män är, enligt SD, nämligen olika. De förklarar de här traditionella könskillnaderna med biologi. ”Rent evolutionärt så har kvinnor en större tendens att söka sig till omsorgsbranscher och mer känslomässiga argument. Män är mer rationella och har mer ­jägarinstinkter”, skrev SD:s jämställdhetspolitiska talesperson Paula Bieler i Svenska Dagbladet i april.
Enligt den här extremt snäva synen på vad som är en kvinna och vad som är en man utesluts en stor grupp människor i det här landet. Jag är en av dem. Jag är enligt SD ett biologiskt undantag. En avart. En ickekvinna. Ett hot mot nationalismens idé om den svenska homogena kärnfamiljen som samhället viktigaste byggsten. Jag ­yrkesarbetar, ej inom vårdyrke utan i ett traditionellt mansyrke, har starka åsikter, lite makt och älskar rationell argumentation. Hatar att städa, tvätta och har aldrig kunnat vara mamma­ledig. Jag har jobbat samtidigt som jag har haft bebis. Jag är skild, särbo, ­älskar att bestämma och vet att jag skulle bli djupt deprimerad och vilja dö om jag tvingades in i den oerhört snäva livsram som Jimmie Åkesson hävdar är kvinnans medfödda plats.

Jag är född i ett Sverige som ­lyckats göra det möjligt för mig att välja mitt liv, att få vara hela jag. Vi har en hel del kvar att göra för att ­utplåna de orättvisor som fortfarande sätter krokben för kvinnor, men jag är ändå så tacksam för att jag har vuxit upp i ett Sverige som under 100 år har jobbat för kvinnors rättigheter. Det här är ett Sverige som SD vill rasera. Ett Sverige som SD vill stoppa in i en tidsmaskin och skicka tillbaka till 1940-talet. SD:s familjepolitik är inget unikum och framför allt inget svenskt påhitt om Jimmie Åkesson trodde det, utan snarare en kopia av random ­fascisters uppfattning om kvinnor. Den genomsnittlige mannen är starkare och besitter en högre intelligens än kvinnan. Han ska därför arbeta och leda samhället. Kvinnor bör hålla sig hemma, ta hand om männen och producera fler ­fascister.

Samma jämställdhetspolitik som de muslimska fundamentalister som Jimmie Åkesson och hans vänner hatar så mycket företräder.

Är inte det märkligt?

Himmel

 Jag är så oerhört tacksam och vill från djupet av mitt hjärta tacka för den fina ­respons som vi har fått för vår dokumentärserie ­”Djävulsdansen” som sänds

i SVT1. Äntligen har de anhörigas situation kommit upp på den politiska agendan.

Helvete

 Om en månad får vi vintertid. Fy fan. Kan inte förstå det idiotiska med att ställa till­baka klockan en timme så att det blir ännu mörkare på ­eftermiddagarna. Mörkt när man går till jobbet och mörkt när man går hem.

Av: 

Sanna Lundell

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sanna Lundell