Åkesson hotar M-ledaren - förtäckt men tydligt

Foto: Jimmie Åkesson.
KOLUMNISTER

VÄSTERÅS. Jimmie Åkesson hotar M-ledaren Anna Kinberg Batra.

Om hon inte anpassar sig till SD kommer de inte att stödja en Alliansregering med henne som statsminister.

Hotet är förtäckt. Men går inte att missförstå.

Sverigedemokraternas kommun- och landstingskonferens är en gigantisk tillställning med omkring 750 deltagare med synnerligen gott självförtroende:

– Välkommen upp på scenen, Sveriges näste statsminister, sa distriktsordföranden i Västmanland till SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Hans tal var kort och förutom att lovprisa alla företrädare för den egna rörelsen handlade det i princip om en enda sak, att skrämma skiten ur Anna Kinberg Batra  (M).

Moderatledaren måste, enligt Åkesson, tala om med vems stöd hon kommer att regera om hon får chansen att bli statsminister. Är det med hans eller Stefan Löfvens?

– Sätt ner foten, det är ditt ansvar, Anna Kinberg Batra.

Han berättade om Gävle där Sverigedemokraterna röstade för Alliansens budget vilket ledde till att 96 år av S-styre tog slut i kommunen. Men vad hade de fått för det? Ingenting och nu var tålamodet på väg att ta slut, förstod man.

– Vårt stöd är inte villkorslöst, sa Åkesson och meddelade att fortsatt SD-stöd förutsatte att det satte spår i den så kallade verkligheten. Bland annat genom att börja avskaffa delade turer för kommunalt anställda i Gävle.

Ett hot alltså, om än i förtäckt form. Gör som vi vill, Anna Kinberg Batra, om du blir statsminister. Annars kommer vi att göra livet surt för dig. På vilket sätt kan vi inte säga i dag, men lita på att vi kommer att göra vårt yttersta för att du ska förstå att du måste ta hänsyn till oss.

Man kan tycka det är ett rimligt krav, som SD-ledaren själv gör. Men man kan också tycka att det är fullständigt obefogat. Om någon röstar med en utan att man bett om det, eller inte har ingått ett avtal i förväg, existerar heller inga förpliktelser. Eller?

Dessutom är det inte sant att Kinberg Batra måste välja mellan Löfven och Åkesson. Fredrik Reinfeldt regerade i minoritet i fyra år utan att öppna dörren för Jimmie Åkesson. Löfven har, med vissa problem dock, hittills gjort det i två.

Jimmie Åkesson satte också ner foten i ytterligare fråga. Han slog fast att nästa stora strid för Sverigedemokraterna handlar om anhöriginvandringen.

Under de kommande fyra åren kommer det, enligt honom, upp till en halv miljon asylsökande och anhöriginvandrare till Sverige. De kommer, fortfarande enligt honom, ha mycket svårt att få ett jobb. Alltså blir det problem och alltså måste anhöriginvandringen strypas.

Hur det skulle gå till gick han inte in på. Inte heller varför det behövs just nu när en lag som gäller i tre år kraftigt begränsar möjligheterna för en flykting att få sin familj till Sverige. Bara kvotflyktingar, som flyktingklassats av FN, barn och föräldrar till barn som är flyktingar får förenas med sina familjer i Sverige.

Förra året fick 43 414 personer uppehållstillstånd för att kunna flytta till en anhörig i Sverige. Omkring två tredjedelar av dem skulle inte få komma hit i dag.

ARTIKELN HANDLAR OM