Mejla

Sofia Olsson Olsén

– Vi granskar ett land i förändring

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Aftonbladets chefredaktör Sofia Olsson Olsén om hur hatet har börjat sippra in i våra samhällsporer

Sofia Olsson Olsén är Aftonbladets chefredaktör, vd och ansvarig utgivare.

Dom hatar på nätet. Dom hatar med vapen i hand.

Från unga, svenska jihadister till fotsoldaterna i de digitala stormtrupper som härjar med verbalt våld på nätet. Under ett och ett halvt år har journalisten och författaren Gellert Tamas, tillsammans med Aftonbladet, granskat ett Sverige i förändring.

Ett land som är svårt att känna igen jämfört med för 25 år sedan.

Då fanns grupper som Vitt Ariskt Motstånd, som förklarade krig mot vad de kallade ”rasblandarsamhället”. De spred sitt hat via stencilerade tidningar.

I dag finns det anonyma, och ibland helt öppna, hatet bara ett klick bort.

Nu publicerar Aftonbladet en unik granskning – Det svenska hatet – som är en fristående fortsättning av Lasermannen.

Historien kräver en miljon tecken för att berättas. Det är det längsta reportage Aftonbladet någonsin har publicerat. Redaktionen och våra utvecklare har arbetat hårt och länge för att göra granskningen tillgänglig för Aftonbladets miljoner dagliga användare via alla våra plattformar.

Det är tidskrävande, en journalistik som kostar mycket pengar att producera och därför ligger Det svenska hatet i vår betaltjänst Plus. På så sätt blir vår unika granskning tillgänglig för alla för en låg kostnad.

Granskningen sätter det senaste kvartsseklets avgörande historiska händelser, och  några av dess huvudpersoner i blixtbelysning. Från självmordsbombaren Taimor Abdulwahab som spränger sig till döds på Bryggargatan till Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth och hans roll i att bygga upp Avpixlat och det internationella islamfientliga nätverket Counterjihad – som inspirerade Breivik.

Granskningen blottlägger och avslöjar sambanden, i tid och i ideologier. Hur våldsamma terrordåd av militanta islamistiska grupper används som ammunition i propagandasyfte, för att angripa en hel religion och delar av Sveriges befolkning.

Den berättar om det hat som har påverkat och förändrat hela det offentliga samtalet.

Om hur rädslan breder ut sig.

Den märks tydligt även i detta reportage, inte ens gamla skolkamrater eller lärare vågar uttala sig öppet om sin gamle kamrat Kent Ekeroth.

De vet vad som kan hända. Därför känner bara jag och Gellert Tamas till källornas riktiga namn. De förvaras inlåsta i ett kassaskåp.

Hatet har börjat sippra in i våra samhällsporer och går inte längre att bortse ifrån. Därför tycker jag att du ska läsa denna viktiga granskning.

Låt oss veta vad du tycker.

Läs den unika granskningen:

Händelserna och personerna som lett fram till dagens samhällsklimat

40 exklusiva delar – bara på Aftonbladet

Av: 

Sofia Olsson Olsén

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Det svenska hatet

Gellert Tamas

Kent Ekeroth