”Kan visa sig vara en polisiär skandal”

KOLUMNISTER

Att förundersökning inleds rörande den 41-åriga kvinnans drunknade make förvånar inte.

Att så inte skedde omedelbart efter det märkliga dödsfallet kan visa sig vara en polisiär skandal.

Åklagare vid Utvecklingscentrum Göteborg beslöt i dag att förundersökning ska inledas rörande mord och försök till bedrägeri. ”Det finns omständigheter som talar för att brott kan ha begåtts”, som motiveringen lyder. 

Det är egentligen inte mycket till nyhet. Det vore mer uppseendeväckande om överåklagare Marianne Ny hade ryckt på axlarna åt försäkringsbolagets överklagande av beslutet att inte inleda en utredning.

Omständigheterna i detta ärende är nämligen besvärande – för såväl kvinnan som för polisen.

41-åringen, som är misstänkt för mord på sin far och mordförsök på sin mor, väntade 12 timmar efter makens försvinnande innan hon anmälde honom försvunnen.

Redan det är egendomligt. Och ytterligare konstigheter saknas inte. Mannen, som var simkunnig och sjövan, hittades på grunt vatten, inte långt från sommarhuset där pappan senare hittades död.

Mest anmärkningsvärt är att kvinnan tycks ha förfalskat makens namnteckning på en livförsäkring som tecknades i dennes namn strax före dödsfallet. En försäkring som hon hade maxat för att kunna få ut över två miljoner kronor.

Försäkringsbolaget IF inledde en egen utredning och fick fram samma bild av kvinnan som Aftonbladets kriminalreportrar: att det är en manipulativ, hänsynslös och kall person.

IF lämnade över sina slutsatser i en sammanfattning till polisen. Men dödsfallsutredningen var nedlagd och kriminalavdelningen i Västerås fann ingen anledning att titta närmare på saken.

Detta är mycket egendomligt. Jag är medveten om att jag inte har hela bilden klar för mig – till saken hör att även åklagarmyndigheten tidigare har beslutat att inte granska ärendet – men det förefaller finnas nonchalans och slapphet inblandat.

Det krävs inte mycket för att inleda en förundersökning. Det behövs inte ens finnas en misstänkt person.

Om omständigheterna kring ett dödsfall är konstiga så är det polisens förbannade skyldighet att titta närmare på saken. Det kan ju trots allt handla om det allvarligaste brottet en människa kan begå.

Emellertid är det viktigt att hålla följande i åtanke: även om kvinnan är misstänkt för att ha mördat sin far så är bevisningen än så länge skral. Det finns inte ens tillräckligt med indicier för att få en domstol att gå med på att häkta henne.

Hon ska anses vara oskyldig till dess att motsatsen är bevisad och i fallet med den nu öppnade förundersökningen har åklagare inte ens tagit ställning än till om någon person ska delges misstanke om brott.

Men med det sagt så tvingas jag dessvärre avsluta kolumnen med samma obehagliga fråga som jag ställde för ett par veckor sedan:

Hade mordet på fadern och mordförsöket på modern gått att undvika om bara polisen gjort ett bättre jobb när maken ett år tidigare hittades drunknad? Hade denna tragedi inte behövt inträffa?

ARTIKELN HANDLAR OM