Åkesson förbereder partiet för ett dåligt valresultat

KOLUMNISTER

NORRKÖPING. Jimmie Åkesson är slug.

Därför förbereder han nu sitt parti för att valresultatet inte blir lika bra som han förespeglat dem.

Under hösten har väljarstödet för Sverigedemokraterna dalat. Det är en helt ny situation för Jimmie Åkesson och hans parti som i princip fördubblats i varje val de ställt upp.

Självfallet tog Åkesson upp detta i sitt stora tal på partiets landsdagar.

– Just nu går det lite neråt, erkände han för ombuden och sade att det berodde på att ”vår höst inte varit den bästa” (skandaler i partiet) och på ”externa faktorer” (Moderaternas ökande stöd efter partiledarbytet).

Jimmie Åkesson antydde att nergången kunde vara tillfällig. Men i praktiken varnade han de närvarande, och partiets sympatisörer, för att resultatet i valet nästa år inte kommer att bli lika bra som han tidigare förespeglat dem.

Länge har SD-ledaren talat om att Sverigedemokraterna kan bli Sveriges största parti i nästa val. Det sade han inte ljud om i landsmötestalet och för närvarande ligger det inte inom räckhåll.

Ännu längre har han talat om att bilda regering tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna. Det budskapet var nu också som bortblåst.

Från att bli störst och sitta med i regeringen har SD:s ambitioner nu sänkts till det nygamla att skapa så mycket oro och instabilitet som möjligt.

– Jag vill ändå höja ett varningens finger åt (M-ledaren) Ulf Kristersson. Känn dig inte alltför säker.

Men inte heller statsminister Stefan Löfven ska kunna luta sig tillbaka om nu någon till äventyrs trodde att SD skulle hjälpa dem sitta kvar vid makten.

– Vem vill ha ytterligare fyra år med Stefan Löfven?

Vad Åkesson vill åstadkomma med sina hot är oklart. Det enda det kommer att åstadkomma är att partierna blir alltmer övertygade om att ett starkare samarbete, kanske till och med en koalition, över blockgränsen blir nödvändigt om det inte går att få fram en handlingsduglig regering på annat sätt.

I övrigt ville Åkesson kalla alla partiledare och sjukvårdspolitiska talespersoner till sig för en nationell samling för minskade vårdköer. Träffen kommer givetvis inte att bli av, vilket SD-ledaren själv räknade med.

– Sverige ska återigen ha världens bästa sjukvård, sade Åkesson också. Har vi någonsin haft det? Det kände inte jag till i alla fall och SD-ledaren nämnde inte när det i så fall skulle ha varit.

Näst bäst, enligt Åkesson, är att regeringen tar initiativ till en nationell samverkanskommission för vården. Den kommer sannolikt inte heller att bli av. Att regeringen skulle vilja erkänna ett vårdnederlag mindre än ett år före valet är inte troligt.

Gensvaret från publiken på Jimmie Åkessons tal var överraskande svalt. Talet applåderades artigt vid sex tillfällen utöver slutapplåden. Den längsta kom när han talade om vårdköerna.

Före talet valdes Jimmie Åkesson, som varit partiledare i 12,5 år, om som partiordförande i ytterligare två år.

Även det var en otipppat kallsinnig tillställning, vilket SD-ledaren själv noterade.

Han sade att det alltid brukar vara någon som i samband med partiledarvalet säger några värmande ord men att just det inslaget inte ingick nu.

I en kampanjfilm som premiärvisades här på landsmötet i torsdags kväll framställs Sverige som ett ställe där familj och vänner dör i väntan på vård. Det är inbördeskrig i förorterna och terrorn slår till.

Bakom denna misär står, enligt SD, Moderaterna, Socialdemokraterna och media.

– Konflikten går mellan er och oss, säger Jimmie Åkessons speakerröst.

Att skrämma människor till valurnorna är troligen en usel strategi. Men det är den väg SD valt, i fall i kampanjfilmen, för att vända det dalande väljarstödet.

Sverigedemokraternas partiledare genom åren 00:32
Foto: Peter Wixtröm
Sverigedemokraternas partiledaren Jimmie Åkesson håller stora tal inför partikamraterna.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM