Hägglund vägrar säga ja – och splittrar hela alliansen

En sak är bombsäker.

Frågan om äktenskap mellan Frank och Fredrik eller Lisa och Felicia kommer att dras i långbänk. En riktigt rejäl långbänk.

Socialminister Göran Hägglund.

Till det yttre är en könsneutral lagstiftning om äktenskap en enkel fråga. Sex partier i riksdagen säger ja. Ett, kristdemokraterna, säger blankt nej.

Om frågan gick till omröstning skulle äktenskap mellan män eller mellan kvinnor besvaras med ett rungande ja.

Men det kommer att dröja länge innan riksdagen får ta ställning till om äktenskap mellan personer av samma kön ska likställas med dagens äktenskap mellan kvinna och man.

Orsaken är, utöver frågans komplexitet, kristdemokraternas benhårda motstånd.

Hägglund står ensam

Så sent som i december slog kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund i en debattartikel fast att han håller fast ”vid den urgamla principen att äktenskapet är en förening mellan en man och en kvinna”.

Men det anser alltså varken moderaterna, folkpartiet eller centern.

Kristdemokraterna har redan tvingats backa i flera profilfrågor. Exempelvis har man godkänt att bensinskatten höjs. Att vårdnadsbidraget blir frivilligt för kommunerna. Och att den obligatoriska fastighetsavgiften blev högre än utlovat.

Att släppa motståndet också mot könsneutrala äktenskap finns inte på kartan i ett parti där många, både väljare och aktiva, har en religiös bakgrund.

För att slippa en uppslitande konflikt inom regeringen kommer frågan därför att förhalas i det längsta.

Redan nästa vecka kommer civilutskottet, som hanterar frågan i riksdagen, ta ställning till ett krav på att riksdagen agerar i frågan. Det kommer att bli nej.

18 mars är deadline

Senare i vår ska motioner med krav på könsneutrala äktenskap upp till behandling. De kommer att besvaras med att regeringen jobbar med frågan.

Men när regeringens förslag kommer är det ingen som vet. Det enda som är bombsäkert är att det blir efter 18 mars. Regeringsförslag som kommer före det datumet ska nämligen riksdagen avgöra före sommaren.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM