Mejla

Lena Mellin

Nu är flyktingar och invandring valets viktigaste fråga

Ny mätning från Aftonbladet/Inizio

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Flyktingar och invandring är nu den absolut viktigaste politiska frågan för väljarna.

Däremot sjunker intresset kraftigt för jobben enligt en ny mätning från Aftonbladet/Inizio.

Sjukvården har tills nu varit den viktigaste politiska frågan för de svenska väljarna. Men i den nya mätningen från Aftonbladet/Inizio har den puttats ner till andra plats.

Den viktigaste frågan är i stället flyktingar och invandring som ytterligare sju procentenheter av väljarna tycker är den viktigaste politiska frågan nu. Jämförelsen gäller den förra mätningen som gjordes i juni.

Möjligen kan det vara bilbränderna i Västsverige som gjort att frågan seglar upp i topp. Något annan förklaring finns inte, i alla fall inte i nyhetsflödet.

Inför förra valet låg flyktingar och invandring på femteplats på väljarna lista över det som då ansågs vara de viktigaste politiska frågorna. I mars i år hamnade frågan på andra plats och där har den legat tills nu.

Att så många fler tycker att flyktingar och invandring är viktigast kommer att gynna Sverigedemokraterna. De drar alltid fördel av när flyktingar och migration står i fokus.

SD äger flyktingfrågan. Nästan var tredje väljare anser att Jimmie Åkessons parti har den bästa politiken när det gäller flyktingar och invandring. Tvåa är moderaterna som 18 procent tycker har den bästa politiken på området.

Sjukvården är alltså nu den näst viktigaste politiska frågan. I förra valet låg den på tredje plats för att i år toppat listan fram till nu.

Den tredje viktigaste politiska frågan är lag och ordning. Där har den legat stadigt placerad hela året. Inför förra valet hade den betydligt lägre prioritet bland väljarna. Då låg lag och ordning på en delad niondeplats.

Den fråga som ökat mest i vikt bland väljarna sedan mätningen i juni är, förutom flyktingar och invandring, miljö och klimat. Fyra procentenheter fler tycker att det är den viktigaste politiska frågan just nu.

Men klimatet ligger trots det kvar på femte plats på väljarnas ”viktigaste”-listan. Där låg det även inför förra valet.

De frågor som tappat mest i vikt brukar vara tunga i valtider. Men inte den här gången. Det är den svenska ekonomin och sysselsättningen och jobben.

Förklaringen är den dånande högkonjunkturen och de sjunkande arbetslöshetssiffrorna. Det gör att väljarna inte är särskilt bekymrade över pengarna och jobben för närvarande.

De i särklass viktigaste frågorna i valet är alltså flyktingar och invandring och sjukvården. Den senare kan möjligen gynna Kristdemokraterna som bestämt sig för att sjukvården är deras viktigaste fråga i det här valet.

I förra valet var utbildning och skola den viktigaste frågan. Det var efter den så kallade Pisamätningen som visade att svenska 15-åringar låg långt efter andra länders elever på viktiga punkter.

Skolan följdes av sysselsättning och jobb och av sjukvården som redan då var en het fråga.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Spelbolagen: SD blir störst i valet 2018

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Lena Mellin

Aftonbladet Inizio

Flyktingpolitik

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen