Här är årets julklapp – ett gott samvete för 6 800 kr

KOLUMNISTER

Som jag har väntat och längtat! För lönen bränner i fickan och ska fortast möjligt omvandlas till julklappar.

Jag har lusläst Svenskt Näringslivs hemsida och deras pedagogiska julsagor om snåla tanter och arbetslösa fabrikörer. Tack för påminnelsen: Det gagnar alla att handla som folk och inte vara knussliga. Köpa med måtta är så tråkigt. Det är sant att måttfullhet är för mesar, och de små fabriksarbetarna på andra sidan jorden ska ju också få sitt.

Jag struntar fullständigt i att allt kan köpas till halva priset om en månad. I år ska jag bygga meterhöga varuberg under silvergranen och uppfylla varenda punkt på ungarnas digra önskelistor. Det ska bli en orgie i plastleksaker, mobiler och spelkonsoler.

Präktiga föräldrar påpekar att plast är en petroleumprodukt, alltså olja, och när jag köper leksaker av plast blir jag i förlängningen en krigsivrande Bush-anhängare.

Yeah, right.

Min mamma ska få den nyaste mobilen. Vad bryr väl jag mig om att ungar i Zambia och Kongo får sätta liv och hälsa till för att tillverka delar till den. Det är väl ändå bättre att de jobbar än slår dank.

På actionaid.se kan man köpa skolböcker till etiopiska barn eller en get för tvåhundra spänn som sedan överlämnas till en fattig familj i Moçambique. ”Köp en get”, vilken jävla idé. Och vem ska komma och tacka mig för det på julafton? Jag är väl ingen hippie heller.

Skulle jag köpa böcker till någon unge jag aldrig har träffat, och i synnerhet en improduktiv som inte kommer att ge något tillbaka? Tror inte det. Och förresten, vem ska då kunna intyga att jag varit generös?

Svensk detaljhandel har aldrig varit hetare, står det i ”Årets julhandel 2007”, Handelns utredningsinstituts (HUI) glädjeskrift. Svenskt Näringsliv kan pusta ut, för ingenting tyder på shoppingtrötthet i år heller. Förutsättningarna för köprekord har aldrig varit bätt

re. HUI meddelar också att gps-navigator är årets julklapp, därefter kolsyremaskin, radiostyrda flygplan, kläder i guld- och silvermetallic och sist men inte minst i ekotrendens kölvatten – den ekologiska julskinkan.

Man beräknar att försäljningen under december 2007 kommer att uppgå till 62 miljarder kronor, alltså drygt fyra miljarder mer än i fjol.

Detaljhandeln har under de senaste åren blivit allt bättre på att tillvarata hushållens extraresurser, och ”det finns alltså alla möjligheter att skämma bort barnen rejält”, meddelar HUI.

Härligt! Arbetande barn är också barn. Logiken är enkel: Om jag köper ett par plagg på H&M så kommer en barnarbetares familj i Bangladesh att ha råd med en extra brödlimpa. Ju mer jag köper desto fler limpor till stackarna.

Kom, låt oss fira Jesu födelse genom att tillsammans spränga sextiomiljardersvallen! Låt oss köpa oss ur vår ensamhet, handla oss lyckliga. För att nå dit måste vi shoppa för knappt 6 800 per man. Allt annat är sniket. Men räkna med det dubbla per arbetsför vuxen för att vara på den säkra sidan och täcka upp för barnen och fattig-farmor.

Och om pengarna tryter ringer jag bara alla snabblåneinstitut och sms-lånar mig blå. Julaftonens tindrande lycka kommer att uppväga januaris ångest.

För som Svenskt Näringsliv så klokt påpekar: Köp vad du vill, bara du handlar. Längst bak i varje produktionskedja, på andra sidan jorden, står alltid en fattig arbetare. Handlar du inte får du hans liv på ditt samvete, och en jättetråkig jul.

Jorden är platt. Grisar kan flyga. Ekonomisk tillväxt kan lösa miljöproblemen. Konsumera mera. God jul.

ARTIKELN HANDLAR OM