Drottning Silvia blev en fransk kackerlacka

KOLUMNISTER

I måndags hölls ”Blatte deluxe awards”-galan i Stockholm. Priset ges till invandrare som har utmärkt sig inom journalistik, musik, politik med mera.

Årets blattar var bland andra Nuri Kino, Shirin Heidari, Tanja Suhinina och drottning Silvia. (Tanja, som har bott här sedan hon var elva, hade ”äran” att för första gången i sitt liv bli kallad för blatte.)

Arrangörerna, en konstnärsgrupp vid namn FA+, vill återerövra ordet blatte (ursprungligen franska för kackerlacka) och fylla det med en positiv innebörd, något även blaskan Gringo propagerat för.

Att människor du aldrig träffat ska få kalla dig för ett skällsord så att ordet ska upphöra att vara ett skällsord som kan användas mot dig, är en strålande idé. Nu när vi på så sätt har lyckats ge blattekidsen framtidstro tycker jag att fler ord ska vinnas tillbaka.

FA+ kan kanske starta Neger deluxe och på så sätt prisa Nyamko Sabuni, Alice Bah, David Tainton, Kayo, Dr Alban med flera? Utnämna Michael Alonzo från Stockholms negrer till ”hedersneger”?

Neger kommer ju från negro som kommer från niger, som betyder svart. Black is beautiful, så stå upp färgade ungdomar och säg ”jag är neger och jag är stolt!”

Eller varför inte det mer internationellt klingande nigger? Mark Twain, Agatha Christie och Ernest Hemingway har alla använt ordet, rapartister likaså. Att man i USA nyligen höll en symbolisk begravning för ordet kan vi strunta i. Så trist att begrava, återuppliva i stället!

Tjejerna då? Som skär sig och har ätstörningar. Lösningen är självklart att – säg högt med mig: återerövra ord! Vilket bättre sätt att ge flickor framtidstro än att ordna en gala där Devrim Mavi, Nina Björk, Helena Bergström och andra framgångsrika kvinnor tävlar om titeln Hora deluxe. Tidningsrubrik följande dag: ”Vinnare, årets horor”. Så stärker vi tonårstjejernas självförtroende och visar att de kan också.

Vill du beskriva folk? Det finns

gott om ord: första eller andra generationens invandrare, stockholmare, malmöit, utlänning, ung man, äldre dam, mörkhårig, brunett, skallig, lång, iraniesvensk, gambiasvensk, kurd från Irak, ”kurd från Somalia”…varför hålla fast vid ett ord vars enda kommunikativa syfte är att påpeka någons mörkhet och icke-svenskhet?

Årets blattegala fick en hälsning från drottning Silvia: Hon kunde tyvärr inte närvara för att motta priset, men tackade och kände sig ”smickrad”.

Åh om kungen hade gift sig med mig i stället! Drottning Nima hade sänt en hjärtlig ”schwäbischer gruß” till arrangörerna och tillagt: ”Vad är detta för land där man efter 31 långa år, trots djupt engagemang i olika hjärteområden, oavsett social position och status – även efter att ha blivit DROTTNING för fucks sake – blir reducerad till en fransk insekt bara för att man har brytning, mörkt hår och inte föddes i Sverige?”

Bra jobbat FA+! Att belöna människors hårda arbete med sådana titlar är helt rätt. ”R-e-s-p-e-c-t”, för att citera en känd blatte/neger/hora deluxe.

Det är härligt att göra orden till sina egna känner jag. Free at last! Till-åt mig att ge årets Dumhuvud deluxe-pris till er. Återerövra det.

Nima Daryamadj

ARTIKELN HANDLAR OM