Bara daminnebandy ger ingen högkultur

KOLUMNISTER

Svenska Spel ska sluta att sponsra kultur. Det har, som alltid numera, att göra med ”varumärket”, och för varumärket Svenska Spel är sport och motion ”prio ett”, som vd:n uttrycker saken.

Det betyder att inget annat räknas.

Att varumärket ”den västerländska civilisationen” kommer att gå under på grund av detta, är kanske en överdrift. Å andra sidan är det svårt att bygga en högkultur enbart på daminnebandy. Det finns en underton i det här beslutet som går igen på många ställen.

Antagligen känner ni inte alls till Borrby, utanför Ystad. Det gör knappt jag heller, men man kan läsa Ystads Allehanda på nätet och få veta ett och annat.

Nacka Skoglund har ungefär lika mycket att göra med Borrby som han har att göra med Lars Ohly. Ohly hade en ”tydlig minnesbild” av att han hade spelat fotboll mot Nacka i division fyra. Tills någon påpekade att Ohly i så fall spelade i division fyra som elvaåring. En del personer i Borrby har tydliga minnesbilder av att Nacka Skoglund spelat fotboll just där.

De har inte fel, men minnet gäller 44 minuters småjoggande mot ett besökande gäng brasilianare för 50 år sedan. Sedan fejkade Nacka en skada, för att hinna till ett folkparksgig. Han kom, såvitt känt, aldrig tillbaka.

För att hedra denna visit lät ett par konstnärligt lagda Bajenfans som finns i Borrbys faggor resa en staty av Nacka vid Borrby idrottsplats i början av sommaren.

Det har utlöst ett lågintensivt kulturkrig. Man kan spåra det på insändarsidan i Ystads Allehanda. Någon har till och med försökt spetta bort statyn.

För en vecka sedan gjordes ett mer raffinerat motdrag. I trädgården till antikvariatet Hundörat i Borrby avtäcktes, med trumpetfanfar, ännu en staty.

Men denna föreställer en utpräglad kulturperson: den rosa elefanten ur ”Fem myror är fler än fyra elefanter” i form av en fontän.

Ingen har, åtminstone i Ystads Allehanda, sagt rakt ut att detta rör sig om en kamp mellan idrott och kultur. Få vill ens erkänna att det finns en sådan motsättning, men det är klart att den finns. Överallt. De löjligaste sport-aktiviteter tilldelas jättelika arenor, dyrbart konstgräs och till och med statyer. Kultur, däremot ...

Kanske handlar det ändå om vår civilisations eventuella fortlevnad. Kanske står avgörandet i Borrby.

avJohan Hakelius

ARTIKELN HANDLAR OM