Tacka matindustrin för goda köttbullar

KOLUMNISTER

Läs Karin Ahlborgs kolumn

Det klankas något alldeles oerhört på matindustrin.

Och det är inte alltid nödvändigt.

Som matdebatten har urartat så står matindustrin, alltså den bransch som förser oss med vår dagliga mat, för allt ont som drabbar oss om det så är vidbrända falukorvsskivor i stekpannan eller barn som inte vill äta morötter.

Jag har inte heller lagt fingrarna emellan när det gäller att damma på mot fusk och lurerier och dumma påhitt.

Men för att ett företag bär sig illa åt betyder det inte att hela branschen är skojare.

Jag tänkte på det när jag såg TV4:s ”Efter Tio” från förra veckan där matindustrin utmålades som lönnmördare, som sniket försökte förgifta hela befolkningen med tillsatser så där i största allmänhet.

Vad som tydligen gått TV4 och andra debattörer totalt förbi är hur oerhört mycket bättre vår mat har blivit de senaste sju åren, vilket är så länge jag har bevakat mat.

Antalet tillsatser har minskats rejält och jag hör inte till dem som ens vill ha helt tillsatsfri mat eftersom jag tycker att det finns stora poänger med att vi inte blir sjuka av maten och att vi hinner äta upp den innan den förfars.

När jag tittar på pristagarna i Chark SM, som står öppet för alla som är medlemmar i någon av branschorganisationerna, så slås jag av att det inte är pytteproducenterna som stoppar korv hemma i köket som står på pallarna.

Bästa falukorven gör exempelvis jätten Scan, vars Jägarfalukorv fick SM-titeln. Värmlands Chark, som bland annat gör Coops köttbullar, är vinnare i köttbulleklassen. Siljans chark är hyfsat stor och gör den bästa varmkorven.

Vi som vill ha god och bra och inte sweindyr mat på bordet och inte har råd eller möjlighet att köra landet runt för att leta i gårdsbutiker efter något hemkokat kan äntligen slänga av oss den grå filt av Bullerby-mentalitet som hängts över oss av besserwissrar.

Tack för det, matindustrin.

ARTIKELN HANDLAR OM