Mejla

Peter Kadhammar

Kom igen Sjöstedt – byt bort Karlavägen

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt bor på en av Sveriges vackraste gator – Karla­vägen i Stockholm – och ­säger att det är ett straff. Så ­talar en man som lever i överflöd och som pöser av den oreflekterade rikedomens ­arrogans.

Sjöstedt drar till med att han föredrar Umeå eller en riktig storstad. New York, det är grejor det!

Så låter det vanliga ­skrytet från den som vill verka världsvan. Hasse & Tage gjorde för länge sedan en fruktansvärt rolig sketch om fenomenet – Roger Måååår. Jag antar att Sjöstedt inte tänkte på det när han fjäskade för glesbygden på Vänster­partiets kongress. Östersunds-Posten kallar dum­heterna för ”smart ­retorik”.

Kanske är det listigt. I det korta loppet. Jonas Sjöstedt hoppas vinna poäng hos den buskopinion som säger att det bästa med Stockholm är att man kan åka därifrån.

Han är en enkel demagog som försöker utnyttja de klyftor som finns i Sverige. Norr mot söder. Landsbygd mot städer. Stockholm mot resten av landet.

Vänsterledaren rantar med i en strömning som tycks harmlös. Han smeker den inkrökta lokalpatriotismen medhårs: misstänksamhet mot utsocknes, kväljande självtillräcklighet, det utbredda missförståndet att det är moraliskt bättre att bo på landet än i staden. Fram med högaffeln, det kommer stadsfolk på vägen!

I Bosnien underblåstes ­sådana tankar av män som ­Radovan Karadzic. De vred på orden ett par varv till, och ytterligare ett varv, och det slutade med belägringen av Sarajevo.

Nej, jag tror inte att ­Jonas Sjöstedt kommer att­ ­leda ­beskjutning av Stockholm från en bunker utanför ­Norrtull. Jag vill bara förklara varför jag finner den ­provinsiella populismen så särdeles vidrig.

Jonas Sjöstedt tycker alltså att det är ett straff att bo i centrala Stockholm, vid en esplanad kantad av lindar och ett stenkast från Djurgården.

Jag förstår inte varför han stannar. Säkerligen finns ­familjer i Tensta, Rinkeby och Flemingsberg som ­gärna byter med Vänster­ledaren. Jag törs lova att det finns mängder av långpendlare i Södertälje och Västerås som också kan tänka sig att bo på Karlavägen.

Jag bjuder på detta utrymme. Betrakta det som en ­annons. Kom igen Sjöstedt! Passa på och byt!

avPeter Kadhammar

ARTIKELN HANDLAR OM