Mejla

Natalia Kazmierska

Vaccinkampanjen är ett rekord i lobbying

Publicerad:

KOLUMNISTER

Jag fastnar med blicken på en annons i t-banan: några spralliga tjejer som viftar med tygväskor prydda av ­rosa hjärtan. Kampanjen ”I love me” kunde vara ­reklam för tamponger eller hudlotion.

I själva verket är det landstingets satsning för att få flickor att vaccinera sig mot HPV-viruset, orsaken till livmoderhalscancer.

Varför unga kvinnor ­okritiskt skulle suga i sig det här ”because I’m worth it”-budskapet, överlåter jag till någon välbetald pr-­konsult att förklara.

Hur som helst är det något konstigt med hela vaccin­debatten.

Nej, jag tillhör inte vaccin-­fobikerna, den växande ­rörelsen som vägrar sprutor. På nätet kryllar det av oroliga-mammor-nätverk och ­mysko teorier. Som att man FÅR ­cancer av anti cancer-vaccinet, till exempel. Men Myndighets-Sverige har faktiskt bidragit till misstron.

Varför blev det plötsligt så inne att prata livmoder­halscancer för några år ­sedan? Var det fler som ­insjuknade? Nej. Och gratis cellprovtagning, ett säkert skydd, har svenskor fått ­sedan 1960-talet.

Svaret hittar man om vi backar till Almedalsveckan för fyra år sedan.

Då utnämnde tidningen ­Resumé ett läkemedelsbolag till ”Årets lobbyist”. Glaxo Smith Kline hyllades för att de hade lyckats sälja in sitt HPV-vaccin till politikerna. Inte oväntat, kanske. En av bolagets pr-chefer hade ju varit sakkunnig åt en borgerlig regering. En annan stats­sekreterare åt Socialdemokraterna. ”Glaxo Smith ­Kline satte snabbt dagordningen och drev fram ett beslut i frågan” skrev Resuméjuryn i motiveringen.

Man kan bli konspiratorisk för mindre. Och sedan dess har politikerna följt medicinlobbyns minsta vink.

Trots att statens egna ­experter pekade ut risker, var S-kvinnor pådrivande för massvaccinering. När två ­läkemedelsjättar slogs om det värdefulla kontraktet satt politikerna lydigt och väntade. Kvinnornas hälsa sköts på framtiden. Sen, innan man visste ordet av, fanns plötsligt vaccin till 400 000 flickor. Inte 50 000, som planerat. Massiva reklamkampanjer lanserades. I tonårsföräldrars brevlådor kom erbjudanden om skynda-fynda-rabatter.

Så tycker jag att man borde strunta i att vaccinera sig?

Absolut inte. Gör det ­genast. Men det vore bra om politikerna som nu är på väg till Almedalen kunde ta en spruta som gjorde dem lite lobbying- immuna.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN