Mejla

Lena Mellin

Alliansens tuffa jobb – rädda KD

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En fluga på väggen? ­Gärna.

Bara så kan man stilla sin nyfikenhet på vilka ­planer alliansens masterminds smider för regeringens svagaste kort – ­Kristdemokraterna.

Krist­demokraterna har ­problem. Att de klarade sig in i riks­dagen 2010 ­berodde till stor del på moderata kamrater som lade sin röst på KD för att alliansen skulle få fortsätta ­regera.

Under förra året hamnade Kristdemokraterna över riksdagsspärrens fyra procent i fem av tolv ­ordinarie ­mätningar från ­Afton­bladet/United Minds. Årets facit ­hittills är två av fem.

I dagens mätning är de ­nere på 3,2 procent.

Partiet löper alltså en överhängande risk att åka ur riksdagen och utan dem blir det ingen alliansregering (förutsatt att inte stödet exploderar för ett annat borgerligt parti).

Jag förutsätter att detta är en ­fråga som syssel­sätter KD-eliten i stort sett dag och natt. Men jag skulle bli förvånad om ­intresset begränsar sig till de ­aktiva i riksdagens minsta ­parti.

Utan Hägglund som statsråd kan Lööf, Björklund och Reinfeldt se sig om efter sina ministertaburetter och i stället sikta in sig på ­fyra ganska ­bekväma, men ointressanta år, i riksdagen.

Alltså borde det, trots alliansens oskrivna regler att inte lägga sin näsa i blöt i de andra partiernas inre liv, pågå någon form av aktivitet för att stärka KD. Men utan att det kostar ­något för de andra allians­partierna.

Vill de störta ­Göran Hägglund? Ingen vet, men hans insatser i partiledardebatten i SVT i söndags var inte värda toppbetyg. Han kom in som något slags hopsamlare av ­alliansens ståndpunkter i slutet av varje ­debattrunda.

Tidigare försök, av förre statsrådet Mats Odell, har dessutom misslyckats.

Sannolikt i brist på makt­sugna ­rivaler med tillräcklig pondus och karisma.

Vill de hjälpa honom att hitta en ny profil? Kanske. Men det är något som KD i så fall ­måste klara själva.

Vill de stoppa in honom i en garderob? Möjligen. Men alliansen är som ­Dumas musketörer, de slåss tillsammans mot omvärlden.

Något säger mig att det händer ­saker mellan skål och vägg.

Eller i kulisserna. Men för att få ­veta det ­skulle man behöva vara en fluga ­på väggen.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN