Mejla

Wolfgang Hansson

Så kan riksrätten mot Trump slå tillbaka mot Biden

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

WEST PALM BEACH, FLORIDA. Riksrätten mot Donald Trump kan slå tillbaka på den nytillträdde presidenten Joe Biden.

Biden säger själv att hans viktigaste uppgift är att ena det amerikanska folket.

Republikanerna anklagar demokraterna för att riksrätten är ett steg i precis motsatt riktning.

Joe Biden, USA:s president.
Joe Biden, USA:s president.

Demokraterna lade i natt formellt fram åtalet som innebär att rättegången i senaten drar igång den 9 februari om inga nya hinder tillstöter.

Demokraterna hade helst sett att riksrätten redan inletts eftersom de vill smida medan järnet är varmt, medan upprördheten fortfarande är stor även bland republikanska väljare över stormningen av Kapitolium den 6 januari.

Republikanerna har på olika sätt försökt förhala och till och med stoppa riksrätten.
Deras argument är att det inte går att ställa en före detta president inför rätta i senaten. Riksrättsverktyget är bara till för att tvinga en sittande president att avgå.

Det är inte svårt att hitta juridiska experter som delar den uppfattningen. Men det finns också många som anser att även en avgången president måste kunna ställas inför riksrätt annars blir det som ett carte blanche att ostraffat kunna göra vad som helst under den sista tiden av en ämbetsperiod.

Oavsett utgången kan man vara rätt säker på att en eventuellt fällande dom mot Trump kommer att prövas av Högsta domstolen.

Men även det amerikanska folket är delat.

Christina som jag träffar på en bänk längs Palm Beachs långa och soldränkta sandstrand tycker att det är helt fel att ställa Trump inför riksrätt.

– Om Biden menar allvar med att försöka ena landet så borde demokraterna avstå från riksrättsåtal.

Bensin på brasan

’Samma tongångar hörs från ledande republikanska företrädare som senator Marco Rubio från Florida.

– Att ställa Trump inför riksrätt är som att hälla bensin på en brasa som redan brinner, hävdar han.

Även om detta är politiskt färgade uttalanden går det inte att komma ifrån att Joe Biden har ett problem att förklara på vilket sätt riksrätten bidrar till att ena landet.

Förmodligen är det därför han själv undviker att uttala sig om riksrätt och aldrig nämner Trump vid namn. Han vill undvika att bli förknippad med rättegången.

Anklagelseakten är väldigt enkel och lästes i natt svensk tid upp i senaten. Genom att elda upp massorna med sitt tal och uppmana dem att marschera mot Kapitolium där omröstningen om att godkänna resultatet av presidentvalet pågick, uppviglade president Trump till uppror mot den amerikanska demokratin.

Demokraternas argument för att åtala Trump är att brottet är så allvarligt att man måste statuera ett exempel trots att han redan avgått.

Men det verkliga skälet är att man vill hindra fastighetsmiljardären från att ställa upp i valet 2024.

Även om Donald Trumps aktier just nu inte står så högt kommer bilderna från stormningen av kongressen så småningom att blekna i allmänhetens ögon. När så sker kan han åter bli en farlig motståndare för Biden, Kamala Harris eller vem det nu än är som blir partiets kandidat om fyra år.

Trumps första livstecken

’Genom att försöka stoppa Trump från att ställa upp hoppas demokraterna också minska hans motivation att vara kvar som en politisk kraft även om han inte vill försöka bli president igen. Oddsen att det ska lyckas är små.

Ex-presidenten befinner sig bara några kilometer bort från hotellet där jag skriver den här kolumnen. Det är ingen slump att Donald Trump nästa exakt samtidigt som riksrättåtalet lästes upp meddelade att han öppnat ett kontor i Palm Beach vars syfte är att "fortsätta hans administrations agenda". En tydlig signal om att Trump inte gett upp hoppet om att fortsätta spela en viktig roll i amerikansk politik.

Det var det första livstecknet från Trump sedan han avgick i onsdags och installerade sig på sin egendom Mar-a-Lago i Palm Beach i Florida.

Demokraterna spelar ett högt spel.

Opinionsmätningar visar att Trump fortfarande har stöd av 75 procent av republikanska väljare.

I nuläget ser det inte helt lätt ut att få 17 republikanska senatorer att rösta med demokraterna i senaten. Det är vad som krävs för en fällande dom. Det är först efter en fällande dom som man med enkel majoritet kan besluta att bannlysa Trump från att kandidera till folkvalda uppdrag.

Rädda sitt eget skinn

’För många republikanska senatorer handlar de om att rädda sin egen politiska framtid. De är rädda att göra Trumpanhängarna arga genom att fälla presidenten och därmed minska sina egna chanser till omval.

För Biden handlar det om att behålla trovärdigheten i påståendet att han vill ena landet.
Han har redan genom en rad presidentordrar rivit upp viktiga delar av Trumps agenda vilket givetvis förargar de konservativa väljarna.

En rättegång i senaten kommer också att negativt påverka hans möjligheter att snabbt få igenom viktiga reformer i kongressen, som exempelvis hans stora krispaket för den pandemidrabbade ekonomin.

Det är först i efterhand som demokraterna får svar på om deras chansning med riksrätt gick hem eller inte.

PODD Riksrätt för Trump - igen

Aftonbladet Daily med Nivette Dawod.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

Här håller sig Donald Trump undan – vad blir nästa steg?

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2020

Amerikansk politik

Donald Trump

Joe Biden

Kapitolium

Florida