Mejla

Wolfgang Hansson

Trump kan visa på stora framgångar

KOLUMNISTER

WASHINGTON D.C. Hur kan amerikanerna rösta för en ledare som Donald Trump?

Det är en fråga som jag ofta får från förundrade svenska läsare.

Svaret är att han i många amerikaners ögon varit en bra president som infriat en hel drös vallöften.

Det går utan tvekan att argumentera för att Trump måste vara en av de sämsta presidenterna i USA:s historia. Många gör det.

Han har försvagat USA:s ställning i världen. Han har genom sitt sätt att uppträda allvarligt skadat presidentämbetets status. Han ljuger som en häst travar och ägnar sig åt ett osmakligt mått av självberöm.

För en svensk betraktare framstår det som nästan ofattbart att amerikanerna kan rösta fram en sådan president.

Men...

Om man för ett ögonblick försöker se det med Trumpväljarnas glasögon ser bilden helt annorlunda ut.

För alla hans fel och brister så har han också genomfört många av de saker han lovade i valrörelsen 2016.

* Muren mot Mexiko

Hittills har över 600 kilometer av muren byggts, även om stora delar ersätter en enklare barriär som fanns sedan tidigare. Den nya är betydligt svårare att forcera.

Det har skett trots att demokraterna på alla sätt försökt stoppa finansieringen. Till slut har presidenten använt pengar ur försvarsbudgeten. I valrörelsen hävdade Trump visserligen på varje valmöte att Mexiko skulle betala för muren. Istället är det de amerikanska skattebetalarna som står för notan. Men Trumväljarna får sin mur precis som de så hett önskar.

Donald Trump har i sina väljares ögon nått stora framgångar.

Rekordmånga HD-domare

* Fler konservativa domare i Högsta domstolen

Ett vallöfte som Trump uppfyllt med råge. På mindre än fyra år har han kunnat tillsätta tre nya domare. Alla med en konservativ profil, vilket är rekord. Den senaste, Amy Coney Barrett, godkändes av senaten så sent som i måndags. Därmed har de konservativa en övervikt på 6-3 i domstolen. Vilket kan få stor betydelse om det blir HD som ska ta ställning till vem som vunnit valet men också för hur aborträtten kan förändras i framtiden.

Inte nog med det. Trump har också lyckats tillsätta flera hundra konservativa domare i lägre instanser, något som också får stora följder för rättskipningen i landet för lång tid framöver.

* Bättre ekonomi.

Fram till coronapandemin slog till i mars tuffade den amerikanska ekonomin på väldigt bra. Arbetslösheten var rekordlåg och börskurserna rekordhöga.

* Inresestopp för muslimer från vissa länder

Trots intensivt motstånd från demokraterna och från vissa domstolar så har Trump lyckats driva igenom ett inreseförbud för invånare från vissa företrädesvis muslimska länder. Något många konservativa vill se för att minska risken att terrorister kommer in i landet. Han har dessutom kraftigt minskat antalet flyktingar som USA är berett att ta emot.

Krossat IS

* Ge alla amerikaner en rejäl skattesänkning

Donald Trump fick utan problem igenom skattesänkningar värda tusen miljarder dollar. Det innebär sänkt skatt för så gott som alla men särskilt stora sänkningar för höginkomsttagare. Dessutom innebär det en kraftig ökning av budgetunderskottet. Något som republikanerna alltid är emot när en demokratisk president sitter i Vita huset.

* Besegra Islamiska staten

Den USA-ledda offensiven mot IS startade redan under Barack Obamas sista år som president men det var först under Donald Trump som IS besegrades militärt. Dessutom lyckades USA döda IS-ledaren al-Baghdadi. En nästan lika stor skalp för Trump som dödsskjutningen av Usama bin Ladin var för Obama.

* Gå ur Parisavtalet

Var bland de första vallöften som Trump infriade. Han har dessutom avskaffat en hel del av de miljörestriktioner och utsläppsdämpande åtgärder som Obama genomförde under sina åtta år. Trump tror inte att klimatförändringarna är människans verk och i vilket fall anser han att olje-, kol- och gasindustrin måste skyddas på grund av jobben. En uppfattning som delas av många amerikaner.

Stått upp mot Kina

* America first

På en rad områden har Trump omsatt sitt vallöfte i praktiken. Han anser att USA bär en alldeles för stor börda av kostnader för att skydda världen. Därför har han med starka påtryckningar tvingat övriga Nato-länder att öka sina försvarsutgifter. Han har tvingat amerikanska företag att ta hem en del av jobben som man lagt utomlands. Han har också helt dragit in USA:s bidrag till världshälsoorganisationen WHO och dragit ner på USA:s biståndsbudget.

Precis som han sa i valrörelsen att han skulle göra.

* Handelskrig mot Kina

Donald Trump lovade stå upp mot Kina och det har han verkligen gjort samtidigt som han gullat med diktatorn Xi Jinping. Man kan sätta frågetecken för hur framgångsrikt handelskriget varit men ingen tvekan råder om att Kina i dag är mycket mer pressat inte bara av USA utan även av Europa som hoppat på Trumps anti-Kinatåg. Inte minst med förbudet för Huawei att delta i uppbyggnaden av 5G-nätet i USA och Europa.

*Dra sig ur Iran-avtalet

Trump höll vallöftet och sa upp avtalet 2018 trots enträgna vädjanden från omvärlden att låta bli. Sedan dess har han återinfört kraftiga sanktioner mot Iran. Han har dessutom lyckats få några av Gulfstaterna att inleda diplomatiska relationer med Israel vilket helt är på väg att rita om kartan i Mellanöstern. För vissa arabländer är Iran nu en större fiende än Israel.

Trump flyttade också som han lovat USA:s ambassad till Jerusalem trots enstämmiga fördömanden från omvärlden.

Detta är bara ett axplock av de framgångar som Trumps väljare hyllar. Många andra ser ovanstående lista som en katastrof men de som röstade för Trump 2016 tycker att de fått valuta för sin röst.

Och vem kan säga att de har fel?

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

Här kan det avgöras – presidentkandidaterna drabbar samman i Florida

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2020

Donald Trump

Amerikansk politik

Kina

Nato

Amy Coney Barrett

WHO