I dag är en ny dag att vara modigare

Foto: Jacob Ammentorp Lund
KOLUMNISTER

Jag har funderat mycket, inför den här kolumnen. Vad jag har kvar att säga, när jag den senaste veckan gång på gång tvingats skriva om övergrepp efter övergrepp och sett unga tjejer och icke-män slåss för rätten att bli lyssnade på.

När jag suttit mitt emot en vän på en restaurang i Visby och känt sorg och ilska och frustration när han sagt: "jag åker härifrån när nazisterna kommer för att jag är rädd. Rädd för att jag vet att den jag är och vilka jag älskar och hur jag ser ut står för allt det som de hatar".

När jag legat vaken på nätterna och försökt stötta unga tjejer som inte vågar berätta om våld och övergrepp för att de är rädda för det kollektiva motståndet från vissa och skammen de lärt sig att ha.

När jag fått parera så mycket skit och hat från människor som inte håller med mig i debatten att jag undrat om varje människa jag mött är en vän eller en fiende.

Jag vill säga så mycket att en del i mig inte vill säga någonting alls. Och det här kanske inte ens blir sammanhängande men då får det vara så. Det blir så ibland.

Men när livet är mycket eller turbulent har man ändå en tendens att lära sig saker. Eller landa, i vad man verkligen känner och tycker och tänker. Och jag har ändå blivit påmind om några saker den här veckan.

Att förändring börjar med oss själva. Det börjar med dig och det börjar med mig och vill man verkligen göra någonting, eller stå upp för någonting, så behöver man ingen annans godkännande för att ta steget. Det är bara att göra.

Att i morgon är en ny dag att vara modigare än i går. Att det är viktigt att vara modig för sig själv och om inte det går, att vara modig för den man vill vara.

Att ångest kommer men inte alltid för att stanna. Ibland måste man bara vändas upp och ner för att allting ska hamna rätt på nytt. Att godhet alltid hittar sin väg även när världen ser ut att vara som allra ondast.

Och sen, sen har jag blivit påmind om en sista grej.

Att bara för att världen inte inspirerar en just nu, så betyder det inte att den inte kommer att göra det igen.

ARTIKELN HANDLAR OM