Anna Kinberg Batra har bara ett halvår på sig

Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
KOLUMNISTER

Det är bråttom nu.
Anna Kinberg Batra har ett halvår på sig att få styrsel på sitt parti. Lyckas hon inte går Moderaterna mot en ny valförlust.

Enligt Aftonbladet/Inizios väljarbarometer har Moderaterna tappat stöd varje månad sedan i augusti förra året. Då sade 24,6 procent att de skulle rösta på Moderaterna om det vore val. Nu är det 17,6 en minskning med 7 procentenheter vilket motsvarar 385 000 väljare.

Särskilt illa har det gått sedan Anna Kinberg Batra deklarerade att hon vill fälla regeringen och förhandla med Sverigedemokraterna i riksdagens utskott. I januari, två dagar före Kinberg Batras ödesdigra utspel, stöddes partiet av 21,3 procent av väljarkåren. Sedan dess har det minskat med ytterligare 3,7 procentenheter eller 205 000 väljare.

Av dem som övergett Moderaterna sedan valet har två tredjedelar, 65 procent, hoppat av efter Moderatledarens SD-utspel. Det är ett kraftigt underbetyg till Anna Kinberg Batras nya, omdiskuterade strategi.

Det börjar bli ont om tid nu. Kinberg Batra har ett halvår på sig för att få ordning på sitt parti - högst. Och det kommer att krävas mycket stora insatser för att valarbetarna ska gå in i valåret 2018 fyllda av självförtroende.

Just nu förefaller de flesta tvivla på att det går vägen, även på partihögkvarteret i Gamla stan i Stockholm. Resan från skepsis till vinstvittring är lång och hur Anna Kinberg Batra ska klara av det på den korta tid som återstår är svårt att se. Första chansen har hon i alla händelser på lördag, i sitt tal på Moderaternas Sverigemöte i Karlstad. Det kommer att vara avgörande för fortsättningen.

I ödestalet vid Klarälvens strand bör Anna Kinberg Batra lägga fast kursen på åtminstone fem punkter. Sedan måste hon hålla fast vid det, må det bära eller brista.

  1. Få tyst på den interna kritiken. Enligt tidningen Dagens Samhälle vill sju av totalt 148 tillfrågade partitoppar att Anna Kinberg Batra byts ut. Det säger de trots att tidningen inte uttryckligen ställt frågan. Tidigare har exempelvis förre försvarsministern Mikael Odenberg (M) ifrågasatt Kinberg Batras SD-strategi och undrat hur hon tänkt leda landet vid en eventuell valvinst. Det värsta för Kinberg Batra är att diskussionen om hennes framtid som partiledare överhuvud taget förs. Det är aldrig ett bra tecken och kan bli ett självspelande piano.

  2. Få fart på Alliansen. Enda sättet att få blickarna att vända sig bort från det misslyckade SD-utspelet är att sätta fart på Alliansen. Genom en offensiv agenda från de fyra borgerliga partierna kan Moderaternas segel fyllas igen.
    Problemet är att framför allt Liberalerna är mindre intresserade av det just nu. De vill köra sitt eget race ett tag till innan de gemensamma valförberedelserna sätter i gång.

  3. Knäppa upp. Anna Kinberg Batra ser sällan bekväm ut. Att det kan vara svårt att vara partiledare i början är mer än begripligt. Men nu har hon varit ordförande för riksdagens näst största parti i två år och hög tid att agera mer frimodigt. Det är svårt att relatera till en person som är stel som en pinne och det är tyvärr Anna Kinberg Batra alltför ofta.

  4. Svara på frågor. Kinberg Batra har gjort det till en konst att sällan eller aldrig besvara frågor. Hon svarar genom i förväg nedskrivna talepunkter vilket oftast resulterar i en typ av ickesvar som i sig kan vara talande - för den som är inne i branschen. Väljarna lämnas däremot därhän.

  5. Tydlighet. Moderaterna är inte det enda partiet som har en otydlig profil men det är ett problem även för dem. Vilka frågor tycker Anna Kinberg Batras parti är de viktigaste just nu? Oklart. Eller som gruppledaren i Nora uttrycker det i Dagens Samhälle: Vad vill vi? Vad är syftet?

Lyckas Anna Kinberg Batra inte med det här går hennes parti sannolikt mot en ny förlust i riksdagsvalet nästa år. Så illa är det.

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

ARTIKELN HANDLAR OM