Mejla

Britta Svensson

Ålderismen inom SVT borde granskas och ifrågasättas

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Om du är 71 år får du vara beredd på ett skämt om var du var när skeppet Vasa sjönk.

Fast bara om du är kvinna.

Ålderismen inom Sveriges Television bör granskas, ifrågasättas och stoppas.

Jag brukar skippa Melodifestivalen numera. Men i lördags bänkade jag mig framför tv:n i fritidshuset för att se ”Andra chansen”.

Det jag såg fick mig att baxna.

Jag var inte ensam. En läsare som mejlade mig kallade det hon såg för en ”åldersrelaterad farsot”:

”Tittade på Melodifestivalen och undrar varför man driver med äldre så fruktansvärt? Eva och Ewa jämfördes med en äldre version av Lili och Susie. Dansarna i bakgrunden var klädda i kläder som få äldre använder i dag”.

 

För min del är Eva Rydberg en fantastisk artist med en kropp och en rörlighet som gör mig stum av beundran. Hon uppträdde med legenden Ewa Roos, en sångerska som jag följt sen barnsben.

De är värda respekt.

I stället kallades de krutpaket och det skämtades om att de var lika gamla som skeppet Vasa, som sjönk 1628.

Som jämförelse kan nämnas att Eva Rydberg är lika gammal som Rolling Stones sångare Mick Jagger, och Ewa Roos är född samma år som Ulf Lundell.

Sen 60-talets rockstjärnor vuxit till sig är ålder på artister inte längre någon grej, något Sveriges Television helt tycks ha missat.

De fyra dansarna bakom Eva och Ewa var utstyrda efter helt förlegade fördomar om äldre. Blotta tanken på att en mörkhyad artist hade tvingats på föråldrade och fördomsfulla attribut med koppling till hudfärg är omöjlig i dag.

Sångerskorna Ewa Roos och Eva Rydberg under genrepet inför ”Andra chansen”.
Sångerskorna Ewa Roos och Eva Rydberg under genrepet inför ”Andra chansen”.

Det var SVT:s egen idé att göra något så tondövt ålderistiskt. Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson berättade i ett Facebook-inlägg att han stylat dansarna i silverjackor.

”Tre minuter innan Eva och Ewa skulle upp på scenen och köra första gången på scen med ljus o ljud o kostym står dom 4 dansarna i kostymer varken jag, skivproducent, låtskrivare eller Rydberg o Roos hade sett! 

Har väl aldrig blivit så förvånad. SVT och koreografer och hade hållt det hemligt tills minuterna innan”.

I Aftonbladet var han rasande över tilltaget: ”Det här är katastrof, jag är fortfarande i chock”. Han trodde inte att SVT skulle behandla Danny Saucedo eller någon annan artist på det sättet. ”Det här är för att det är Eva och Ewa. Tanterna kan de köra med, liksom”.

”Andra chansen” leddes av bland andra Christer Björkman, som är åtta år yngre än Ewa Roos. Under sändningen hyllade han mycket allvarligt, helt utan åldersskämt, Ulf Elfving, 78, Ola Håkansson, 75, och Tommy Körberg, 72.

Inga stapplande nidbilder av ”åldringar” med käpp, handväska och kläder från 50-talet syntes dansa bakom dem. Ola Håkansson hyllades av Benjamin Ingrosso, 23, och Felix Sandman, 22.

Den svenska diskrimineringslagen syftar till att motverka diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

Läs på den, SVT!

 


Under 2020 har antalet anmälningar till Diskrimineringsombudsmannen, DO, och uppgifter om åldersdiskriminering i arbetslivet ökat med 20 procent.
Nye DO Lars Arrhenius efterlyser en helhetssyn på frågan om åldersdiskriminering, och gemensamma insatser från myndigheter, fackförbund, arbetsgivare och näringsliv. (Källa: DN).
Rapport-veteranen Claes Elfsberg, 72, talade insiktsfullt om ålderismen på SVT och i samhället i stort i sitt ”Vinter i P1”-program som sändes i december. Finns att höra på SR Play.

Publisert:

LÄS VIDARE