Mejla

Lena Mellin

Är Sverige hemskt eller världsbäst? Åkesson kan inte bestämma sig för vilket

Publicerad:
Uppdaterad:

VISBY. Jimmie Åkesson påstod att de många asylsökande gör att vårdköerna inte kan kapas.

Det är inte sant.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson var näst sist ut under årets politikervecka i Almedalen. Det var en segerviss SD-ledare som snabbt deklarerade att ”nu går vi mot valseger”.

1 av 4 | Foto: Lotte Fernvall

Men lite senare i talet var han inte alls säker på att den där valsegern skulle innebära att han och hans parti skulle få något inflytande överhuvud taget. Han vädjade till samtliga andra partiledare i riksdagen om att få vara med och bestämma.

– Jag kräver inte ens att ni ska vara särskilt trevliga mot mig. Men låt oss ta ansvar.

Jimmie Åkesson hävdade att kostnaderna för det han alltid kallar asylinvandring, alltså asylsökande och de som fått asyl enligt internationell rätt, kostar pengar som i stället borde ha gått till att kapa vårdköer, stödja funktionsnedsatta barn, till fattigpensionärerna och till polisen.

Men det är inte sant. Att pengarna inte gått dit beror på politiska prioriteringar. Statsskulden är den lägsta sedan 1977, alltså på 41 år. Och överskottet i statens finanser beräknas i år bli hela 42 000 000 000, 42 miljarder. Det är nästan lika mycket som hela kostnaden för försvaret.

Pengarna är alltså inte problemet. De räcker både till de asylsökande, de som fått asyl och till många, många andra.

Han sade också att ”en stor del” av de nyanlända svenskarna inte vill jobba. Finns det belägg för det? Jag har inte sett några.

Nationalism är vackert, påstod Jimmie Åkesson. Det råder det delade meningar om men det är hans åsikt.

Han sade att Sverige bygger på nationalism och att det utan nationalism inte skulle finnas något försvar och inget svensk landslag i fotboll.

Det är kvalificerat struntprat. Enligt Svenska akademins ordbok betyder ordet nationalism en ”grundåskådning som framhäver det egna folket och dess rätt eller krav gentemot andra, ofta med tanke på mer eller mindre stark aggressivitet gentemot andra folk, överdriven nationalkänsla, chauvinism”.

Enligt Svensk ordbok, som också ges ut av Akademien, betyder det en ”å­skådning som hävdar den egna nationens värde och intressen, ofta fram­för an­dra nationers.”

Det har alltså ingenting med rätten att försvara sitt eget territorium eller att spela landskamper att göra. Det är en politisk inriktning som går ut på att det egna landet är överlägset alla andra som alltså ska bekämpas. Inte samarbetas med.

Logik är inte alltid Jimmie Åkessons starka sida. I talet räknade han upp en lång rad saker som han är livrädd för. Bland annat att han ska bli allvarligt sjuk och inte få vård i tid och att bara en av fem utländska våldtäktsmän som bor i Sverige utvisas.

Men bara tre meningar efter ”hemska listan” sade han att Sverige ”sannolikt är ett av världens bästa länder att leva i”. Hur är det egentligen, Åkesson? Är Sverige hemskt eller nära nog världsbäst?

Jimmie Åkesson vevade friskt mot alla andra partier inklusive nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen, NMR, som han kallade ”ett gäng fega töntar”.

Margot Wallström (S) och Stefan Löfven (S) fick varsin rak höger:

– Ni raserade folkhemmet, vi bygger det på nytt.

Hur var det nu med det där om ”ett av världens bästa länder att leva i”? Där kan ju folkhemmet knappast vara helt raserat. Eller?

Det här är Lena Mellin 00:25

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM