Mejla

Lena Mellin

Kristersson säger självklarheter

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ibland måste man säga självklarheter. Bara för att de ska vara uttalade.

Det har M-ledaren Ulf Kristersson tagit fasta på.

Ulf Kristerssons höll sitt första jultal framför julfina granar på Kulturhuset i Stockholm. Det var helt fritt från nyheter och delvis en repris av Kristerssons stora tal på Moderaternas partistämma i oktober.

Han pratade givetvis som #metoo, vem gör inte det i dessa dagar? Och om att förbättra livschanserna, särskilt för dem som fått en tuff start i livet.

Men han uttalade också en rad självklarheter.

Den första var: I Sverige arbetar man. Det är för de flesta av oss så naturligt att det nästan låter fånigt. Men i Kristerssons tappning är lydelsen inte enfaldig.

För det räcker inte att man vill jobba. Man måste också släppas in på arbetsmarknaden, annars blir det inget jobb.

– Det kräver mycket stor ansträngning av den enskilde invandraren. Men också nyfikenhet och tolerans från alla oss andra. Inkludera, inte exkludera.

Den andra självklarheten var: I Sverige talar man svenska. Enligt Kristersson, som refererade till opinionsinstitutet Pew Research, är språket det allra viktigaste för att bli del av en ny nation.

– Fullt begriplig svenska är djupt underskattad. Talar man inte svenska språket får man väldigt svårt att komma in i det svenska samhället.

Självklarhet nummer tre: I Sverige gäller svenska lagar. Ett axiom om något, det är ju inte några andra lagar som gäller i Sverige än dem som riksdagen klubbat.

Men Kristersson menar att vi måste ha förståelse för att många tycker att vi är lite konstiga. Pappor ska vara hemma med nyfödda barn om familjen inte vill snuvas på tre månader i föräldraförsäkringen. Men de får inte ge sin unge en dask i rumpan.

Men även om vi uppfattas som extrema är det svenska lagar som gäller här. Det måste alla som bor här förstå - och rätta sig efter.

Den ganska färske M-ledaren, han valdes för exakt 2,5 månader sedan, vill också uppmuntra dem som fått permanent uppehållstillstånd att bli svenska medborgare och därmed ta del av alla rättigheter - och alla skyldigheter.

Tre självklarheter. Men ibland behöver också självklarheter uttalas högt. Annars riskerar de att inte förbli just det, självklarheter.

Det gäller inte bara nya svenskar. Det gäller gamla också. Som i vissa fall får för sig att det är religiöst betingade regler som gäller i stället den svenska lagboken.

Som tror att att det är lättare för Mustafa än för Henrik att kvittera ut bidrag. Som inte ens försöker hjälpa till när människor som inte har svenska som modersmål feluttalar eller använder ord som inte är korrekta i sammanhanget.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert: