Fridolin vill inte vara minister längre

VÄSTERÅS. Språkröret Gustav Fridolin vill uppenbarligen inte sitta i någon regering, i alla fall inte under det närmaste decenniet.

Menar han allvar?

I en intervju med Aftonbladets Olof Svenssons inför Miljöpartiets valkongress här i Västerås säger Gustav Fridolin att han och hans parti inte tänker sätta sig i en regering ledd av Stefan Löfven om flyktingfamiljer inte får återförenas i Sverige.

Han säger till och med att det är en kabinettsfråga:

– Ja, den grundläggande asylrätten är avgörande och vi räknar familjeåterförening dit.

Men Socialdemokraterna och Stefan Löfven har inte några planer på att lätta på restriktionerna i den tillfälliga lagstiftning som löper ut nästa år. Tvärtom, de vill permanenta lagen som har gjort familjeåterföreningar till undantag för dem som sökt asyl efter den 24 november 2015.

Det är ett vallöfte från Stefan Löfven så chansen, om man ser det med Gustav Fridolins ögon, att han ändrar sig är minimal.

Slutsatsen av det här resonemanget är att Gustav Fridolin och hans parti, tvärtemot vad de säger, inte kommer att ingå i en ny, S-ledd regering efter valet om det skulle finnas förutsättningar för en sådan.

Men Fridolin vill heller inte ingå i en regering ledd av moderatledaren Ulf Kristersson. I samma intervju stänger språkröret dörren till Kristersson.

– I och med svängningen i migrationsfrågan har de sprungit åt ett helt annat håll. Vi måste vara tydliga mot väljarna: ni kommer inte få en moderat statsminister med oss.

Moderaterna har alltså sprungit åt ett annat håll än Miljöpartiet i flyktingfrågan. Det kan man hålla med om.

Men Socialdemokraterna har ju sprungit åt precis samma håll som Moderaterna. Men dem kan Fridolin ändå tänka sig att fortsätta samarbeta med även om det verkar vara praktiskt ogenomförbart. I alla fall om Miljöpartiet inte på nytt ska bryta givna vallöften.

Fridolins resonemang är långtifrån glasklart men det inser han säkert själv. Men slutsatsen av det han säger är att han inte kommer att bli minister igen, i alla fall inte under de närmaste tio åren. S och M är helt enkelt för njugga i flyktingfrågan.

Miljöpartiet, som har klara problem med väljarstödet , har på senare tid återvänt till den fråga som gett dem deras namn, miljön och klimatet.

Det gör de rätt i. Men på den här kongressen saknas hittills de stora tagen - förutom i valmanifestet. I stället har de gröna tagit tag i de vardagsnära miljöfrågorna.

Engångsartiklar av plast där det finns andra, nedbrytbara alternativ ska förbjudas. Exempelvis sugrör, bestick och engångstallrikar.

En skatt införs på alla engångsartiklar som skräpar ner, exempelvis plastlock till kaffemuggar och hämtmatsförpackningar.

Att slänga fimpar och snus omkring sig ska kunna leda till böter.

Idéerna är hämtade från Storbritannien och nyligen lanserade Centern liknande förslag.

Klimathotet ska givetvis bekämpas på alla plan, även det mycket lokala. Men i relation till kongressens tema ”Nu, klimatet väntar inte” ter det sig de nya förslagen inte som de främsta bidragen.

Så har det gått för MP i riksdagsvalen 00:29

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM