Mejla

Lena Mellin

Sossarna söker sig tillbaka till rötterna

Stefan Löfven förnyar genom att gå tillbaka till rötterna.

Stefan Löfven förnyar genom att gå tillbaka till rötterna.

Foto: BJÖRN LINDAHL

KOLUMNISTER

VISBY. Mustascherna och HBTQ-frågorna är borta.

När Stefan Löfven förnyar Socialdemokraterna går han tillbaka till rötterna.

Och till Göran Persson.

Politiska partier måste förnya sig. Annars dör de.

Men Socialdemokraterna går under Stefan Löfvens ledning i motsatt riktning. Borta är Håkan Juholts mustaschsaltomortaler. Borta är Mona Sahlins HBTQ och de unga invandrartjejerna i förorterna.

In kommer i stället de klassiska social­demokratiska frågorna om sysselsättning, industripolitik, forskning och utveckling. Social­demokraterna söker sig tillbaka till rötterna.

Det är inte konstigt. För det första är det centrala frågor som är avgörande för Sveriges framtida utveckling och välstånd.

För det andra är det frågor som Stefan Löfven, som snart firar ett halvår som S-ledare, kan och har sysslat med i praktiskt taget hela sitt yrkesliv. Som ny i toppolitiken har han gjort det kloka valet att inte irra runt i träskmarker som han inte känner till. Han har valt en terräng där han kan kartan.

För det tredje är det frågor som S-väljarna förväntar sig att partiledningen driver. Det känns helt enkelt hemtamt och vant. Den känslan ska inte underskattas efter fyra stormiga år.

Men Stefan Löfven har inte bara tittat i historieböckerna. Han har också hämtat inspiration från förrförrförre partiledaren (S) Göran Persson.

När Persson valdes till S-ledare 1996 lanserade han i sitt installationstal idén om ”det gröna folkhemmet”. Senare under statsministerkarriären talade han ofta om att utvecklingen av nya, miljövänliga produkter och processer skulle ge sysselsättningen. Han ville att Sverige vara i framkant.

I verkligheten hände inte så mycket, varken med det gröna folkhemmet eller den gröna spetskompetensen under Perssons regeringstid. Men i talet i Almedalen i går stod det klart att Stefan Löfven tänker ta upp den kastade handsken.

Precis som Göran Persson ser han ett positivt samband mellan miljöproblemen och sysselsättningen. Tar svenska företagare, med eller utan statlig hjälp, fram klimatsmarta produkter för världsmarknaden kommer det att ge framtidsjobb i Sverige.

– Av två problem gör vi en möjlighet.

I går lanserade Stefan Löfven en ny slogan, ”hållbar frihet”. Även om ambitionen är vällovlig så ska man nog avhålla sig från slagord som man inte förstår utan 30 sekunders betänketid. Då är det lika bra att avstå.

Med hållbar frihet menar S-ledaren att människans frihet, det alla partier vill uppnå, har sina begränsningar. Ekonomiska, sociala och ekologiskt. Självklart? Javisst. Men det förtjänar ändå att påpekas.

Men, som Stefan Löfven själv poängterade, så har Socialdemokraterna redan en slogan som beskriver just det förhållningssättet, ”gör din plikt, kräv din rätt”.

En lite ålderstigen formulering, det ska erkännas. Men patina kanske är att föredra framför obegripligheter?

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin