Absurt att vi firar Estelles liv i religionstvång

KOLUMNISTER

I dag är det dags för dopet som stora delar av svenska folket kommer att följa klistrade framför rutan eller in real life. Stockholm är belamrat av lyckliga människor med blomsterbuketter som hoppas på att få se en glimt av de kungliga och allra helst den lilla bebisflickan. Det är en glädjens dag och det är en alldeles påtaglig varm och känslosam stämning i luften i staden.

Men det är också något absolut absurt med den här dagen och dess faktiska innehåll.

Ett flickebarn kommer att bäras fram i Slottskyrkan och kristnas. Vi går man ur huse för att bevittna hur den enda bebisen i Sverige som inte omfattas av religionsfriheten tvingas in i en bekännelse av den lutherska läran som hon inte har den blekaste aning om vad den innebär. Estelle måste från denna dag livet ut förbli ”av den rena evangeliska läran, sådan som den, uti den oförändrade Augsburgiska bekännelsen, samt Uppsala mötes beslut av år 1593, antagen och förklarad är” om hon inte vill förlora titel, sin plats i tronföljden och sin rätt till arv.

Det är alltså kristendomen som gäller för Estelle om hon vill ha fortsatt tronföljd. Det är inte tal om att konvertera till islam, katolicism eller buddhism eller ens hålla på lite med new age. Eller inte tro alls. Det är inte läge att ens bli ateist, eller agnostiker. Då förlorar hon genast sin titel, arvsrätt och plats i tronföljden.

Detta är, och jag är säker på att många håller med, helt sjukt. Vi är ett av världens mest sekulariserade länder. Bara 17 procent av oss tycker att Gud och religion spelar någon roll i livet. Det var över hundra år sedan Svenska kyrkan förlorade sin ensamrätt på att företräda den rätta religionen här och religionsfriheten är en alldeles självklar och viktig del av vår demokrati.

Ändå köper vi det här dopet rätt av, vi köper att Estelle måste vara kristen resten av livet, att hon inte utan omständigheter är fri att välja själv. Det blir ännu galnare när man ­betänker det faktum att det enligt den här ­mögliga Regerings­formen är helt ok för Estelle, när hon blir drottning, att begå ett grovt brott utan att ­varken åtalas, dömas eller avsättas. Gå ut och mörda, men förbli ­kristen.

Det är vad vi säger till Estelle genom att slänga blomblad för hennes fötter.

avSanna Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM